Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Uhićene odgojiteljice koje su vrtićkoj djeci u hranu stavljale melatonin za spavanje

Uhićene odgojiteljice koje su vrtićkoj djeci u hranu stavljale melatonin za spavanje

Pripravak se može kupiti bez recepta

Vlasnica i tri zaposlenice dječjeg vrtića u američkoj saveznoj državi New Hampshire uhićene su pod optužbom da su u dječju hranu dodavale pripravke s melatoninom koji se koriste za spavanje. Uhićenja su uslijedila nakon početka u studenom 2023. u vrtiću u gradu Manchesteru. Vlasti su pozvane da istraže izvješće o 'nesigurnim praksama koje se odvijaju' u vrtiću, priopćila je tamošnja policija. Nakon šestomjesečne istrage policija je otkrila da su djeca primala doze melatonina. Policajci su uhitili vlasnicu vrtića Sally Dreckmann (52) te tri njezine zaposlenice: Traci Innie (51) te Kaitlin Filardo i Jessicu Foster (obje 21-godišnjakinje).

- Iako se pripravak može kupiti bez recepta kao pomoć pri spavanju, zabrinjavajuće je da se on daje djeci bez znanja ili pristanka roditelja - rekla je glasnogovornica policije Heather Hamel, ali i dodala da nijedno dijete nije pokazivalo rezultate štetnog djelovanja pripravka. Sve privedene će biti optužene po 10 točaka za ugrožavanje djece, prenosi Večernjak.

Melatonin je otkriven kao hormon epifize u mozgu, a melatonin u suplementima se sintetizira u laboratoriju. On regulira noćni i dnevni ciklus, odnosno ciklus spavanja i buđenja te pomaže u nekim slučajevima nesanice ili primjerice jet laga.. Istraživanja su pokazala da je melatonin općenito siguran za kratkotrajnu upotrebu kod odraslih. Provedeno je manje studija za procjenu učinaka njegove dugotrajne uporabe i sigurnosti. Također nije jasno jesu li suplementi melatonina sigurni za djecu.

Koliko je melatonina davano djeci u vrtiću, još nije poznato. Međutim američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u ožujku je objavio upozorenje o korištenju melatonina kod djece. Naime, zabilježeno je kako je između 2019. i 2022. oko 11.000 djece trebalo liječničku pomoć nakon što su uzela melatonin bez nadzora. Melatonin kod djece može uzrokovati uznemirenost, glavobolje, pospanost i češće mokrenje u krevet. Djeca bi također mogla loše reagirati na lijekove ili imati alergijsku reakciju, kažu iz Centra.

Vaša reakcija na temu