Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović JUTRO NA BAČAMA Ugostitelji pred pomorskim redarima panično uklanjali stolove

JUTRO NA BAČAMA Ugostitelji pred pomorskim redarima panično uklanjali stolove

Rozi slon je uhvaćen, crveni bik je pobjegao

Pomorski redari oko podne su izašli na teren s namjerom da uklone tri štekata na Bačvicama.

Razlog intervencije je što Splitska obala od 2015. godine, kako nam kažu, nije uspjela naplatiti niti lipu ili cent najma za korištenje triju atraktivnih poslovnih prostora u prizemlju poslovnog kompleksa Bačvice. Mjesečna renta za sva tri prostora iznosila je tadašnjih 57 tisuća kuna s PDV-om, ugostitelj devet i pol godina ne plaća najam pa izračunajte o kolikom bi iznosu mogao biti riječ. Ušao je u desetu godinu rada. 

Riječ je o sjevernom prostoru u kojemu djeluje pizzerija 'Forno', zatim po sredini objekt 'Papa's’ bar' u kojem su i danas sjedili gosti, te krajnje južno, prema Ovčicama, azijski restoran 'Chang'. Iako sva tri ugostiteljska objekta godinama posluju i nesumnjivo imaju velike prihode, cijelo vrijeme ne plaćaju najam.

Neslužbeno smo doznali da će pomorski redari danas izaći na teren pa smo se pojavili dva sata prije njihovog dolaska kako bi izvidjeli situaciju.

Bila je to ispravna odluka jer se dogodila vrlo zanimljiva predstava pred našim očima. U rješenju o izvršenju najavljen im je datum i vrijeme dolaska redara uz asistenciju policije pa su radnici krenuli panično uklanjati stolove. Čak su u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta brzo uspjeli skriti crvenog reklamnog bika koji im inače stoji na ulazu u štekat.

Radnicima je cijela situacija bila toliko smiješna da su nam čak pozirali kada su uočili da fotografiramo panično uklanjanje stolova i zametanje tragova da su do prije pola sata posluživali gotovo pun štekat gostiju na tom mjestu.

Potom su isti zaposlenici brzo otrčali kako bi pomogli kolegama iz pizzerije 'Forno' kako bi skrili da se i tamo do maloprije poslovalo.

Kako je bilo i očekivano, oko podne je stigla policija, pomorsko redarstvo, ali i Split parking s betonskim blokovima. Do njihova dolaska sve je bilo zatvoreno, kao se do maloprije u tim objektima nije radilo. 

Fotogalerija: Bačvice

Betonski blokovi postavit će se na štekat objekta 'Chang', uklanja im se oprema koja je zatečena na licu mjesta: vanjska trenda, dio suncobrana, pletene svjetiljke na štekatu, pa čak i rozi slon s reklamom restorana 'Chang'. Svakako, rečeno nam je nam kako će sve češće posjećivati i pomalo uklanjati sve što u tom trenutku zateknu. 

Što se tiče poslovanja tih objekata skupio se impresivan dug za sve prostore koje smo spomenuli i iz kojih su danas radnici zametali tragove poslovanja. Godišnja najamnina tri prostora je 684.000 kuna, gotovo 90.782 eura. Prema nekim procjenama premašena cifra od 700 tisuća eura duga. 

Marijan Ciprijan, direktor Splitske obale je kazao da su njegovi prethodnici još u kolovozu 2016. godine raskinuli ugovor s Marijom Kovačevićem, vlasnikom tvrtke 'Sunčana oaza' koji je držao sva tri prostora. Inače, riječ je o vlasniku lanca barova 'Hemingway' koji je na Bačvicama mijenjao tvrtke, a prostore koje je besplatno koristio davao u podnajam novoosnovanim firmama. Na koncu je Splitska obala 2018. godine podnijela tužbu protiv tvrtke 'Funky bar', opet u vlasništvu Kovačevića, zbog iseljenja i naknade štete, odnosno neplaćanja najamnina za već spomenuta tri poslovna prostora na Bačvicama.

Prije više od devet godina, u veljači 2015., objavljen je natječaj za zakup poslovnih prostora u sklopu KPK Bačvice, a za spomenuta tri prostora kao najpovoljniji ponuditelj izabrana je Kovačevićeva tvrtka 'Sunčana oaza' iz Opatije s kojom je 30. travnja te godine potpisan ugovor o zakupu, kao i izvršena primopredaja. Od tada, prema riječima direktora Splitske obale, niti jedna najamnina nije naplaćena. 

Prije intervencije na Bačvicama, prometne redarke najranije jutros su u Slatinama uklanjale ilegalno postavljene ležaljke.



Uklonjena je i škrinja za sladoled koja je jutros radila ispred objekta 'Forno'.

Vaša reakcija na temu