Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO: 'Growi' je specijalizirana platforma za influencer marketing, pobjednik četvrte generacije StartIT startup akademije

FOTO: 'Growi' je specijalizirana platforma za influencer marketing, pobjednik četvrte generacije StartIT startup akademije

'Naši timovi, uz pravilnu podršku mentora i zajednice, mogu postati uspješne tehnološke tvrtke koje mogu zapošljavati i biti predvodnice gospodarstva u Hrvatskoj'

Svečanost četvrte grneracije StartIT startup akademije na kojoj su nagrađene najbolje ideje polaznika održana je danas. Pred žirijem nije bio lagan zadatak, a nagrađeno je čak pet prjekata. Dožupan Stipe Čogelja dodijelio je nagrade pobjednicima četvrte generacije StartIT 2022 IT startup akademije, koja se organizira u sklopu projekta ICT županija. Prvu nagradu osvojio je tim ‘Growi’, kao i vrijednu nagradu od 15 tisuća kuna. 

- Prije četiri godine kada je krenula ova priča pojedinci u IT sektoru su rekli da je ovo Sizifov posao, zato ovim putem čestitam cijeloj ekipi Digitalne Dalmacije naše ICT županije, svim mentorima akademije na stvaranju ove nove svijesti i startup ekosustava koji je nužan za Splitsko-dalmatinsku županiju. Ove godine prijavilo se desetak novih ideja, a kroz četiri godine četrdesetak startupova je prošlo kroz ovu našu akademiju. Oni su jedna dodana vrijednost našem gospodarstvu, a upravo je IT gospodarstvo 21.stoljeća - poručio je Čogelja ističući kako Županija izdvaja znatna sredstva za ovom području.

- Za istraživanja i inovacije izdvajamo oko tri posto svog izvornog proračuna i mislimo da turizam i IT sektor mogu komplementarno razviti naše gospodarstvo i učiniti ga uspješnijim. Svi projekti koje organiziramo oslanjaju se na tri temelja - edukacija, zajednica i poslovne prilike jer samo sinergijom možemo dobiti veći učinak. Put od tisuću milja započinjete prvim korakom, tako da smo ovim projektima napravili temelje za konačne rezultate - zaključio je zamjenik župana. 

Drugo mjesto i deset tisuća kuna pripalo je timu 'developAAR', a nagradu im je uručio prof.dr.sc. Branimir Lela, v.d.dekana Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

- Ovo je četvrta godina da se organizira akademija, ova godina je posebno zanimljiva za nas jer su tri tima, od deset koliko ih sudjeluje, studenti našeg fakulteta. Oni su u ovaj proces ušli prilikom sudjelovanja na projektu 'StarIT Student' kojeg smo osmislili za studente. Ideja je bila da kroz projekt uđu u poduzetničke vode i vide koliki potencijal ima njihovih ideja na tržištu. Dobili su mentore kako bi mogli na stručnom i tehničkom dijelu dobiti potporu, a što prije nije bilo moguće - kazao je Lela koji smatra da je konkurencija bila velika i da su za njega svi pobjednici.

- Bez obzira koji bili po redu, ovdje nijanse odlučuju, sve ideje su zanimljive i vrijedne. Nije lako izaći na tržište, a još teže opstati na tržištu. Za to je potrebna upornost i vjera u sebe - poručio je studentima. 

Treće mjesto osvojila su čak tri tima 'termiNAV', 'lokaTor' i 'dReader', a osvojili su pet tisuća kuna. Nagrade je udijelio Damir Brčić, voditelj projekta Digitalna Dalmacija ICT županija, koji je iznimno ponosan na uspješnost ovogodišnje akademije.

- Imamo izvrsno Sveučilište, odličan tehnološki fakultet, uspješne tehnološke poduzetnike u županiji, a problem je što ih nema dovoljno. Tu dolazi projekt Digitalna Dalmacija ICT županija koja povezuje sve najbolje što imamo, a naš je zadatak povezati sve te faktore organizacijom i financijskom potporom. Rezultati akademije su izvrsni jer imamo projekte iz raznih domena kao što su zdravstvo, promet, proširena stvarnost, zapravo imamo presjek tehnologija koje su u svijetu moderne i tražene. Naši timovi, uz pravilnu podršku mentora i zajednice, mogu postati uspješne tehnološke tvrtke koje mogu zapošljavati i biti predvodnice gospodarstva u Hrvatskoj. Ne zaboravimo da u Hrvatskoj imamo startupe vrijedne od milijardu dolara - Rimac i Infobip, a puno veće države poput Italije nemaju. Imamo potencijal koji udruženim snagama može izrasti u nešto veliko - poručio je Bačić.

Nagradni fond je bio 50 tisuća kuna, a iz ICT županije smatraju da timovima novčana pomoć može uvelike značiti u pokretanju ideje. 

- Najavljujem da idućih dana pokrećemo 'GrowIT' natječaj u vrijednosti od 100 tisuća eura, a prijaviti se mogu već pokrenuti startup projekti iz prijašnjih generacija - poziva voditelj projekta.

Za kraj smo ostavili riječ pobjednika. Tim 'Growi' čine studenti FESB-a Dražen Barić, Božo Durdov, Marko Čurlin i Mislav Brčić. Objasnili su nam čime su osvojili žiri.

- 'Growi' je specijalizirana platforma za influencer marketing. Ono što rješavamo je problem mikro i nano influencera u pronalasku poslovne suradnje. Kada ostvare kontakte osiguravamo ih s pravne i financijske strane, ne može im se više dogoditi gubljenje sredstava. To im se često događalo, mi im eliminiramo mogućnost kašnjenja isplate, a znalo im se događati i do šest mjeseci. Platformu razvijamo kao web rješenje. Tim je osvojio već nagradu na 'StarIT Student' projektu, a ovakva natjecanja su odlična prilika za motivirati mlade ljude i dati im podršku u razvijanju svojih ideja. Ovo nam je sjajna prilika za prve poduzetničke korake - kazao Dražen u ime tima koji se zahvaljuje svima na podršci.

Vaša reakcija na temu