Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Photo by Caroline Hernandez on Unsplash LIJEČNIK UPOZORAVA Ovo je pet suptilnih znakova da vašem tijelu treba više hranjivih tvari

LIJEČNIK UPOZORAVA Ovo je pet suptilnih znakova da vašem tijelu treba više hranjivih tvari

Evo koji su to

Dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog iz Kalifornije, istaknuo je pet promjena u vašem tijelu koje ukazuju na to da možda u organizmu imate manjak tvari poput željeza, vitamina C i kalcija.

U videu kojeg je objavio na Tik Toku, pregledanom više od 1,6 milijuna puta, dr. Sethi ukazao je na male znakove poput lomljivih noktiju, škljocanja zglobova i prerane sijede kose. Ako se ne liječe, ovi nedostaci mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput glavobolja, prijeloma i bolesti srca, piše Ordinacija.

Video dr. Sethija dolazi nakon nedavne studije Lanceta, koja je otkrila da polovica svjetske populacije ne konzumira dovoljno mikronutrijenata, koji su tijelu potrebni da spriječi bolesti. Ovo su simptomi na koje trebate obratiti pozornost, prenosi Daily Mail.

1. Lomljivi nokti

Ako vam nokti izgledaju slabo ili se lako lome, to bi mogao biti znak nedostatka proteina i željeza u prehrani, rekao je dr. Sethi.

Nokti se prvenstveno sastoje od keratina, proteina koji također pomaže u formiranju tkiva kose i najudaljenijeg sloja kože, epiderme. Nedovoljna konzumacija hrane bogate proteinima poput jaja, nemasnog mesa i slatkog krumpira lišava tijelo keratina, zbog čega nokti gube strukturu.

Preporučeni unos proteina je 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine.

Željezo je pak ključna komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji pomaže u prijenosu kisika iz pluća u druga tkiva u tijelu. Ako ne unosite dovoljno željeza, nokte lišavate kisika, zbog čega postaju lomljivi.

Ako se ne liječi, nedostatak željeza može srce lišiti kisika, što dovodi do nepravilnih otkucaja srca i bolesti srca. Muškarcima se savjetuje da unose oko osam miligrama željeza dnevno, dok bi žene trebale unositi 18 miligrama od 19 do 50 godina i osam miligrama nakon 51 godine. Naime, žene trebaju više željeza jer ga gube tijekom menstruacije, trudnoće i dojenja.

No, ne treba pretjerivati. Nuspojava previše proteina može dovesti do probavnih smetnji i umora, dok previše željeza može dovesti do bolesti jetre i dijabetesa.

2. Titranje kapaka

Dr. Sethi upozorava kako trzanje kapaka ili udova može biti znak nedostatka magnezija.

Magnezij je esencijalni mineral koji pomaže u rastu i održavanju kostiju, kao i u funkcijama živaca i kontrakcijama mišića. Nedovoljno unosa moglo bi uzrokovati protok previše kalcija u živčane stanice, što bi ih pretjerano uzbudilo i dovelo do trzanja.

Stručnjaci preporučuju da muškarci uzimaju najmanje 420 miligrama magnezija dnevno, a žene 320 miligrama. Namirnice bogate magnezijem uključuju špinat, avokado, orašaste plodove, banane i maslac od kikirikija.

Ekstremno niske razine magnezija, hipomagnezijemija, mogu dovesti do napadaja ili abnormalnog srčanog ritma. Međutim, previše magnezija povezano je s proljevom, mučninom i grčevima u želucu.

3. Škljocanje zglobova

Ako primijetite da vam koljena i drugi zglobovi lako i stalno pucaju, dr. Sethi upozorava da to može biti znak nedostatka vitamina D3 ili kalcija.

Vitamin D i kalcij ključni su za održavanje zdravlja kostiju i mišića. Ako ih ne unosite dovoljno, to može oslabiti kosti i zglobove, što uzrokuje upalu i pucketanje. Međutim, pucanje zglobova samo po sebi nije opasno. Preporučena doza vitamina D je 800 međunarodnih jedinica (IU) dnevno za odrasle.

Žumanjci, masna riba i gljive bogati su vitaminom D, dok su mliječni proizvodi i lisnato povrće najbogatija hrana kalcijem.

Uzimanje previše vitamina D može uzrokovati nakupljanje kalcija u krvi, uzrokujući mučninu, povraćanje, slabost i učestalo mokrenje.

4. Prerano ste posijedili

Izvjesno je da ćemo svi posijediti s vremeno, no mnoštvo je razloga zašto neki počnu primijećivati prve sijede već u 20-ima i 30-ima. Dr. Sethi sugerira da bi nedostatak vitamina mogao imati veze s tim.

To bi moglo ukazivati ​​na manjak vitamina B12, koji je ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i transport kisika u folikulima dlake, rekao je.

Nedostatak vitamina B12 može dovesti i do ekstremnog umora i slabosti, uz gubitak težine, probleme s pamćenjem i živčane probleme.

Odrasli trebaju oko 2,4 mikrograma vitamina B12 dnevno, koji se nalazi u jajima, školjkama, lososu i govedini.

Dr. Sethi je također primijetio da bi prerano sijeđenje moglo biti posljedica nedostatka bakra koji je 'odgovoran za proizvodnju melanina, koji remeti boju kose'.

Nacionalna anketa o zdravlju i prehrani otkrila je da do jedan od četiri Amerikanca možda ne dobiva dovoljno bakra, što je 900 mikrograma dnevno iz hrane poput mesa organa, školjki, orašastih plodova i sjemenki, cjelovitih žitarica i mahunarki.

Pretjerani unos vitamina B12 može dovesti do probavnih problema, glavobolja, slabosti i oštećenja bubrega, dok se previše bakra povezuje s oštećenjem jetre i problemima sa srčanim ritmom.

5. Lako dobivate modrice

Ako se često budite s misterioznim modricama, možda ne dobivate dovoljno vitamina C.

Osim što pomaže u jačanju funkcije imunoloških stanica, vitamin C odgovoran je za stvaranje kolagena, proteina koji daje strukturu i potporu koži, kostima, mišićima, tetivama i drugim vezivnim tkivima, rekao je dr. Sethi.

Bez dovoljno kolagena, krvne žile gube zaštitnu podlogu koja ih štiti od ozljeda, ostavljajući tijelo podložnim modricama.

Najteži oblik manjka vitamina C je skorbut. Hrana najbogatija ovim vitaminom uključuje agrume, papriku, brokulu, ananas, kivi i lisnato povrće.

Dr. Sethi je također rekao da lako stvaranje modrica može ukazivati ​​na nedostatak vitamina K1, koji pomaže u zgrušavanju krvi. Nalazi se u lisnatom zelenilu, sušenom bilju i soji.

Vaša reakcija na temu