Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Humanitarna utrka 'Race for the Cure' i ove godine na splitskoj Rivi

Humanitarna utrka 'Race for the Cure' i ove godine na splitskoj Rivi

Registrirajte svoj tim, pozovite svoje najbliže, trčite ili hodajte, poručuju iz Županijska liga protiv raka - Split

'Svakim korakom podržavamo jedni druge' - moto je ovogodišnje, najveće europske humanitarne utrke za zdravlje žena. Diljem Europe utrka 'Race for the Cure' pomaže organizacijama za borbu protiv raka dojke u prikupljanju sredstava i podizanju svijesti o ovom značajnom pitanju. 

Koliko je ova tema važna, pokazuje i statistika: godišnje u Europi 125 tisuća osoba umre od raka dojke te se potvrdi čak pola milijuna novih dijagnoza.

Kao i prijašnjih godina, domaćin hrvatske  6. 'Race for the Cure' utrke je Županijska liga protiv raka - Split, a utrka u kojoj je svatko pobjednik započinje 6. listopada u 11 sati na splitskoj Rivi.

Sudionici će moći otrčati 5 ili prohodati 2 kilometra, a sudjelovati se može pojedinačno ili kao dio tima.

Županijska liga protiv raka – Split poziva sve zainteresirane da se prijave i naprave vlastiti tim za trčanje ili šetnju s obitelji, prijateljima ili kolegama. Broj prijavljenih sudionika svakodnevno raste te se ove godine očekuje rekordan broj koji će vjerojatno premašiti i prošlogodišnju brojku od 3000. Svi koji žele svojim sudjelovanjem dati podršku mogu to učiniti prijavom na linku:

Race for the Cure | Glavna stranica

'Sudjelovanjem na ovoj utrci slavimo život ali i odajemo počast te se prisjećamo svih onih koji su nažalost izgubili bitku protiv raka, te šaljemo važnu poruku o važnosti brige za vlastito zdravlje u cjelini, te važnosti preventivnih pregleda', izjavila je Vinka Abramović  iz Županijske liga protiv raka, dodajući kako će se sredstva prikupljena tijekom ovogodišnje utrke biti utrošena za preglede mobilnim mamografom te kupnju uređaja koji sprječava ispadanje kose prilikom primanja kemoterapije.

'Iako očekivan tijekom liječenja, djelomični ili potpuni gubitak kose osobama koje se liječe kemoterapijom predstavlja veliki psihosocijalni teret u svakodnevnom životu. Ovakav uređaj radi na principu hlađenja glave tijekom kemoterapije te tako utječe na suženje krvnih žila oko korijena vlasi, a posljedično na smanjenje dotoka kemoterapije u njih, odnosno gubitka kose', pojasnila je Abramović dodajući kako uređaj za koji će sudionici utrke u Splitu nastojati prikupiti novac stoji 40 tisuća eura.

Prošle godine Županijska liga protiv raka od registracije prošlogodišnje utrke organizirala je javnozdravstveni pregled mobilnim mamografom za 178 žena u dobi od 38 do 80 godina s područja Vrlike, Muća, Zagvozda te Lovreća. Ovakvi mamografski pregledi vrijedni su pokazatelj kako su ovakve akcije prevencije od iznimne važnosti, naročito na područjima gdje se žene zbog objektivnih i životnih razloga često i ne stignu posvetiti same sebi i brizi o svom zdravlju.

'Najveći odaziv imali smo u Vrlici gdje su pregled obavile 54 žene a važno je naglasiti kako su ovakve akcije za značajan broj žena prvi mamografski pregled u životu, posebno kada govorimo o ženama starije životne dobi', pojasnila je Abramović.

'Race for the Cure' trči se diljem svijeta od 1983. godine, a posljednjih pet godina trči se i hoda u Hrvatskoj, u sklopu krovne organizacije 'Think Pink Europe'. Najveća ovogodišnja utrka održana je ovog proljeća u Rimu gdje je trčalo čak 150 tisuća sudionica i sudionika.

Više o samom događanju pronađite ovdje.

Vaša reakcija na temu