Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Napuljske lazanje nakon kojih nitko ne ostaje gladan

RECEPT Napuljske lazanje nakon kojih nitko ne ostaje gladan

Miriše cijela kuća

Većina talijanskih gradova za vrijeme karnevala miriše na slatke ili pržene poslastice, ali ne i Napulj. Karnevalske lazanje tipičan su specijalitet u tom dijelu Italije, nakon kojeg nitko ne ostaje gladan. Zapravo i tek nekoliko zalogaja sasvim je dovoljno. Pretjerivanje sa sastojcima nije slučajno: lazanje u kojima listove tjestenine razdvajaju mesne okruglice, ragu od rajčice i svinjetine, ricotta i tvrdo kuhana jaja oda su hedonizmu i odušak od neimaštine.

Umjesto uobičajene svježe tjestenine s jajima, koriste se tvrđi listovi od durum pšenice koji mogu podnijeti težinu nadjeva. Odlučite li se uhvatiti ukoštac s hedonističkim talijanskim specijalitetom, imamo i recept. Višak mesa koje se koristi za kuhanje ragua slobodno sačuvajte za idući ručak, piše punkufer.

Recept za napuljske lazanje: 

200 ml maslinovog ulja

1 žlica svinjske masti

2 glavice luka, sitno nasjeckane

1 štapić celera, sitno nasjeckan

1 manja mrkva, sitno nasjeckana

300 g svinjskih rebara (mesnatijih)

200 g svinjske kobasice

1 kg pelata

200 g junećeg mljevenog mesa

300 g svinjskog mljevenog mesa

50 g sira pecorino, naribanog, plus za posipavanje jela

100 g bijelog kruha, očišćenog od kore, usitnjenog

4 jaja (za okruglice)

1 kg tjestenine za lazanje od durum pšenice

5 jaja, tvrdo kuhanih i narezanih

200 g talijanske salame, narezane na ploške

500 g ricotte, ocijeđene preko noći

250 g sira caciocavallo ili provolone, narezanog na kockice

Priprema napuljskih lazanja: 

Zagrijte polovicu maslinova ulja u velikom loncu na laganoj vatri. Dodajte mast i ostavite da se otopi.

Dodajte luk, mrkvu i celer, lagano pržite dok povrće ne omekša oko 20 minuta, često miješajući.

Dodajte rebarca i kobasice pa ih popržite ih sa svih strana. Izvadite ih pa odložite na tanjur.

Dodajte pelate i smanjite vatru. Kuhajte oko 2 i pol sata  povremeno miješajući. Umak bi trebao biti gust i gladak. Dodajte meso u umak pa kuhajte 30 minuta. Začinite prema ukusu.

Dok se umak kuha, napravite mesne okruglice. Pomiješajte mljeveno meso s naribanim pecorinom, jajima i kruhom. Od smjese napravite male mesne okruglice, otprilike veličine zrna grožđa. Zagrijte preostalo maslinovo ulje i ispecite mesne okruglice. Ocijedite ih na papirnatim ručnicima.

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Zakuhajte veliki lonac vode. Kratko kuhajte nekoliko listova lazanja odjednom (nemojte kuhati sve odjednom da se ne zalijepe) dok ne omekšaju, ali ne i skuhaju do kraja. Ocijedite ih i stavite u jednom sloju na čiste kuhinjske krpe da se malo osuše.

Uzmite veliku posudu za pečenje i na dno rasporedite žlicu ragua. Dodajte sloj listova tjestenine, pospite s malo ricotte, prekrijte s još malo ragua i dodajte caciocavalla ili provolonea, salame i ploški kuhanih jaja. Nastavite slagati na ovaj način, pazeći da ne stavite previše u svaki sloj – ciljajte na 5 slojeva svakog nadjeva. Završite jelo slojem ragua i ribanim pecorinom.

Pecite lazanje 25 do 30 minuta. Zadnjih 3 do 5 minuta zapecite pod gornjom rešetkom u pećnici da lazanje dobiju hrskavu koricu. Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da se ohlade 10 minuta

Narežite na kriške i pospite naribanim sirom. Višak mesa iz ragua sačuvajte za neko drugo jelo.

Vaša reakcija na temu