Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Svjetski dan kravate obilježili učenici splitske osnovne škole Mejaši

Svjetski dan kravate obilježili učenici splitske osnovne škole Mejaši

Bili su maštoviti

Eko-učenici splitske osnovne škole Mejaši obilježili su Svjetski dan kravate. Od eko-poruka napravili veliku eko-kravatu i njom ukrasili svoju školu.


Hrvatski sabor proglasio je Dan kravate 2008. godine nacionalnim danom u Hrvatskoj koji se obilježava 18. listopada. Datum je odabran u spomen na događaj iz 2003. godine kada je oko pulske Arene postavljena najveća kravata na svijetu, što je ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda.


Kravata je odjevni predmet i modni dodatak koji potječe iz Hrvatske. Ovaj značajan dio svjetske modne povijesti svoj razvoj započinje u 17. stoljeću tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Hrvatski vojnici tijekom toga rata nosili su posebne marame oko vrata koje su služile višestrukoj svrsi - štitile su ih od sunca i prašine te su se koristile za previjanje rana. Ovaj praktični odjevni predmet ubrzo je postao prepoznatljiv modni detalj. Francuzi su prvi preuzeli ovaj modni dodatak, nazivajući ga 'à la croate' (na hrvatski način), od čega je kasnije nastala riječ 'cravate'.

Kravata predstavlja hrvatski simbol koji je univerzalno prepoznat u svijetu. Osim što je simbol Hrvatske, također se smatra simbolom Europe i predstavlja temeljne ljudske vrijednosti. 

Vaša reakcija na temu