Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Razgovor povodom Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju: Maida Arslanagić održat će predavanje 'Treba li moje dijete  logopeda?'

Razgovor povodom Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju: Maida Arslanagić održat će predavanje 'Treba li moje dijete logopeda?'

Sve je više djece kojoj je potrebna pomoć i Zakon o logopedskoj djelatnosti nužan je zbog sigurnosti korisnika

Povodom skorog obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju  razgovarali smo s magistrom logopedije Maidom Arslanagić, nekadašnjom rukometnom reprezentativkom Hrvatske, koja je svoj sportski duh i predanost prenijela i u logopedski kabinet. Studiji logopedije u Zagrebu završila je dok se još aktivno bavila sportom. Kao profesionalna sportašica formu je održavala trenirajući  svaki dan, sada kao logopedinja formu održava stručnim usavršavanjima, jer smatra  da bez stalnog praćenja najnovijih izazova struke ne bi mogla kvalitetno obavljati svoj  posao.

Uskoro će u Makarskoj održati predavanje pod nazivom 'Treba li moje dijete  logopeda?'. Glavni cilj predavanja je upoznati roditelje s ulogom logopeda i koliko je  važno na vrijeme prepoznati da dijete treba upravo stručnjaka iz područja logopedije.

Za najavu predavanja podijelila je nekoliko uvodnih misli o izazovima logopedske  struke, a komentirala je i aktualni prijedlog Zakona o logopedskoj djelatnosti.

Maida, za početak, cilj predavanja je upoznati roditelje s Vašom strukom, koliko je zapravo važno podizati svijest o logopedskoj struci?

- Svjedoci smo sve većeg broja govorno-jezičnih poremećaja kod djece, djeca kasnije progovaraju, imaju poteškoće s hranjenjem, žvakanjem, a samo u ovoj školskoj  godini za čak 4000 djece u Hrvatskoj je odgođen upis u prvi razred. Brojka koja je  definitivno upalila sve alarme u Hrvatskoj.

Nažalost, povećanjem broja djece koja trebaju određenu stručnu pomoć, rastu i liste  čekanja. Roditelji, što zbog neznanja, što iz nužde, prepuštaju dijete prvom terapeutu koji je slobodan, iako to možda i nije najbolja opcija za njega. Moramo roditelje  informirati bolje o tome kome se obratiti kada prepoznaju određeni problem kod  djeteta, odnosno upoznati ih s ulogama različitih stručnjaka. Živimo u vremenu kada  nam je mnoštvo informacija dostupno na internetu, no time nije nužno i ispravno, a roditelji često posežu za rješenjima online. To svakako nije dobro i ne želimo da  glavni promotor naše struke bude Google.  

Na nama stručnjacima je da se kontinuirano educiramo kako bismo osigurali što kvalitetnije usluge onima kojima je potrebno te mi moramo biti najbolji i najglasniji  promotori svoje struke. Nažalost, zbog velike potrebe, događa se da kvaliteta usluge  pati jer nema dovoljno stručnjaka. Upravo nam je zato i bitan ovaj prijedlog Zakona o  logopedskoj djelatnosti o kojem se priča posljednje vrijeme u javnosti.

Logopedija obuhvaća široki spektar poremećaja. Što biste istaknuli iz tog šireg  konteksta?

- Logopedska struka se bavi vrlo širokim rasponom poremećaja poput poremećaja govora, glasa, komunikacije, jezika, čitanja i pisanja, sluha i slušanja te hranjenja i  gutanja. Radimo s djecom i odraslima s različitim teškoćama, a problemi s kojima se  susrećemo uključuju teškoće poput disleksije, izgovora glasova, afazija,  komunikacijskih poteškoća, poremećaji iz spektra autizma pa sve do rehabilitacije  glasa.  

Spomenuli ste aktualni prijedlog Zakona o logopedskoj djelatnosti, koji je izazvao brojne reakcije u javnosti. Što je prema Vama ključni problem?

- Razgovarala sam s mnogim kolegicama o tome, svi zakon podržavamo i smatramo  da je nužan. Sa zakonom bismo imali napokon i svoju logopedsku komoru. To je tema koja se provlači još od mojih studentskih dana i zaista se nadam da će uskoro  ugledati svjetlo dana. Sretni smo što smo konačno dočekali ovaj prijedlog zakona o  kojem se već dugo priča. Prijedlog Zakona o logopedskoj djelatnosti dolazi u vrijeme  kada sve više djece treba logopedsku pomoć. 

Logopedski timovi često su  preopterećeni, a na usluge se čeka i mjesecima. Zakon je nužan kako bi se jasno  regulirale kompetencije i osigurao visok standard usluga. Povećava se i broj  Sveučilišta na kojem se može studirati logopedija i Zagreb više nije jedini. Time ćemo  u budućnosti imati porast broja educiranih logopeda. Donošenjem zakona zaštitili  bismo struku, ali i korisnike, osiguravajući da terapiju pružaju stručni i kvalificirani  logopedi koji su prikladno obrazovani.

Kako zakon može poboljšati rad logopeda i brigu o korisnicima?

- S obzirom na kompleksnost govorno-jezičnih poremećaja, regulacija struke kroz  zakon pomaže postaviti jasne smjernice i osigurati stručnu podršku u svakom  segmentu. Time se izbjegava situacija da netko tko nije dovoljno kvalificiran pruža  usluge logopeda, što je neprihvatljivo kada se radi o korisnicima naših usluga, djeci i  odraslima. Bez adekvatne stručne pomoći, uz krivi pristup, samo se može napraviti  još veća šteta koju je kasnije nama puno teže ispravljati. Struka se mora očuvati kako  bi mogla odgovoriti na rastuće potrebe, a to će biti moguće samo ako se uspostave  strogi standardi.

Kako odgovarate na kritike da je zakon previše isključiv prema drugim srodnim  strukama?

- Važno je razumjeti da svaki stručnjak ima svoje specifično područje djelovanja. Kao  što sam prethodno spomenula logopedi se educiraju za rehabilitaciju govora, glasa, komunikacije, jezika, čitanja i pisanja, sluha i slušanja te hranjenja i gutanja.  Poštujem interdisciplinarnost i ulogu drugih struka, ali istovremeno smatram da  svatko treba raditi unutar okvira svojih kompetencija.  

Možda da probam pojasniti na primjeru; s diplomom osposobljavanja za trenera  fitnessa u trajanju od 360 sati, ja ne mogu znati više od jednog magistra kineziologije  koji je studirao 5 godina. Zakon bi trebao osigurati red u sustavu kako bi svaki  korisnik dobio najbolju moguću podršku, a za to je potrebna jasna regulacija. Osim
zakona treba educirati i roditelje/korisnike o ulogama različitih stručnjaka te širiti  svijest o važnosti kvalitetne i adekvatne terapije.

Uvođenjem zakona i komore osigurat će se da naši krajnji korisnici – djeca i odrasli – dobiju najbolju moguću skrb. U konačnici, sve što radimo, radimo za dobrobit naših  korisnika.

Za kraj, što biste poručili djeci i mladima koji se bore s nekim izazovima  odrastanja ili predrasudama zbog određenih poteškoća, kao i njihovim  roditeljima? 

- Kroz sport sam naučila što je ustrajnost, i iako me sportska karijera vodila svuda po  svijetu, kad je došlo vrijeme za fakultet onda je učenje bilo u fokusu bez obzira gdje  se našla. Svoju titulu danas ističem kao dokaz da se predanim radom mogu svladati i  najizazovnije prepreke. Upravo taj spoj sportskog inata i akademske odgovornosti  pokušavam prenijeti na djecu s kojom radim, te im pokazati da se sav uloženi trud na  kraju isplati. Bilo da se radi o malom koraku naprijed, poput izgovaranja glasa koji do  jučer nisu mogli izgovoriti, želim da imaju podršku i alate za ostvarivanje svojih želja i  maštanja.
Svi smo se u životu susreli s naizgled nepremostivim preprekama, a u svojoj okolini i  s nekim oblicima govornih poteškoća, stoga vjerujemo da će mnogima biti korisno i  zanimljivo saznati više o ulozi logopeda, važnosti pravovremene intervencije te kako  osigurati najbolju skrb za svoje dijete.

Sve to saznajte od Maide Arslanagić na  predavanju 'Treba li moje dijete logopeda?' u srijedu, 23. listopada u 18.30 sati u Gradskoj knjižnici Makarska.

Vaša reakcija na temu