Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Izložba prvog livanjskog fotoamatera u Gradskoj galeriji Sikirica u Sinju
Kultura Piše: Dalmatinski portal

FOTO Izložba prvog livanjskog fotoamatera u Gradskoj galeriji Sikirica u Sinju

Pogledajte sjajne fotografije Livna, Splita, Dubrovnika s početka 20. stoljeća

Sinoć je u Gradskoj galeriji Sikirica u Sinju otvorena izvanredna izložba fotografija 'Mato Kaić – svjetlopisi pod bosanskim nebom'. Izložba je realizirana u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica - Livno, a obuhvaća stotinu fotografija prvog livanjskog fotoamatera, Mate Kaića, koji je svoje prve fotografije počeo snimati početkom 20. stoljeća.

Kako je istaknula Ružica Barišić, koautorica izložbenog projekta, postojanje sačuvanih svjetlopisa Mate Kaića, njegov osjećaj za kompoziciju, temu, svjetlost, potvrđuju nam danas da Livno početkom 20. stoljeća nije zaostajalo za europskim fotografskim dosezima. Već u prvim desetljećima 20. stoljeća Kaić snima i kolor fotografije, što je doista raritetan primjer u začecima fotoamaterskog pokreta.

Izložba je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina – portrete, pejzaže, genre scene i vedute, a među njima se svakako ističu i umjetničkom kvalitetom odskaču snimljeni portreti, te se ispred posjetitelja vrti zanimljiva plejada likova. Neki od njih izgledaju kao da su stigli s ulica Pariza, dok neki drugi donose dašak orijentalizma i osmanskog nasljeđa, a svaki prizor gotovo da je filmski.

Sve prisutne na samom početku je pozdravila Dragana Modrić, ravnateljica Gradske galerije Sikirica, a kustosica Ana Žanko istaknula je koliko međusobnih sličnosti i poveznica imaju Sinj i Livno, i kako se često i jedan i drugi grad doživljavaju kao periferije, provincije, a da se pritom zaboravlja da upravo male lokalne sredine i zajednice nude pregršt zanimljivih priča i kulturne i društvene slojevitosti. Tu je slojevitost Livna svojim fotoaparatom revno bilježio Mato Kaić.

Autorica izložbe i viša knjižničarka Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno, Ružica Barišić istaknula je važnu ulogu obitelji Kaić u društvenom životu Livna u prvoj polovici 20. stoljeća. Izložbu je otvorila ravnateljica livanjskog muzeja, Dražena Džeko koja je izrazila zadovoljstvo suradnjom uz nadu da će u budućnosti bit još više suradničkih projekata između dviju ustanova i dvaju gradova.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca, a iz Gradske galerije Sikirica pozivaju sve da iskoriste priliku i posjete izložbu jer je riječ o doista izvanrednim fotografskim dosezima u vrijeme kada je fotografija u svojim tehničkim aspektima bila još prilično limitirana.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Sinja.

Vaša reakcija na temu