Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Slovensko-hrvatska grupacija koju predvodi Iskra gradit će dubrovački sustava za pročišćavanje otpadnih voda

Slovensko-hrvatska grupacija koju predvodi Iskra gradit će dubrovački sustava za pročišćavanje otpadnih voda

Stajat će 28.699.977 eura

Slovensko-hrvatska grupacija koju predvodi Iskra, u kojoj su slovensko poduzeće Hidroinženiring te dubrovačka tvrtka Alfaplan i splitski Elmap, izabrana za izvođača radova na jednom od najvažnijih dijelova projekta 'Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik', gradit će uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Lapad s podmorskim ispustom.

Radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja. Odabrani izvođači će u sklopu radova izgraditi novo postrojenje s pripadajućom opremom (grube i fine rešetke, aerirani pjeskolov, mastolov, membranski biološki reaktor, itd.), postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara, te podmorski ispust duljine 835 metara.

- Dubrovnik već jako dugo čeka na novi pročistač i možemo objaviti da smo nadomak cilju. Odabir izvođača koji su zadovoljili sve natječajne uvjete i koji su spremni preuzeti odgovornost za složen postupak izgradnje pročistača bio je jedan od najzahtjevnijih dijelova cijelog Projekta. Za Dubrovčane će ovaj korak biti od vitalne važnosti jer je Grad odavno zaslužio vodno-komunalnu infrastrukturu koja će značajno unaprijediti zaštitu okoliša i u najvećoj mogućoj mjeri staviti pod kontrolu otpadne vode. Čestitam predstavnicima slovenskih tvrtki izabranih za izvođenje radova veselim se uspješnoj suradnji - izjavio je direktor Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić.

Cijena izgradnje novog pročistača u Lapadu iznosit će 28.699.977,96 eura bez PDV-a dok je procijenjena vrijednost radova bila 29.333.996,95 eura bez PDV-a. 70,64 posto sredstava je osigurano kroz bespovratna sredstva EU-a, 29,36 posto nacionalni dio koji se dijeli na tri jednaka dijela između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Vodovoda Dubrovnik.

- Veseli nas što je i kroz ovaj natječaj prepoznata poslovna sinergija tvrtki Iskra i Hidroinženiring i naših hrvatskih partnera - dubrovačke građevinske tvrtke Alfaplan građenje te splitskog Elmapa, u kojem smo početkom godine preuzeli većinski vlasnički udio. Postupak odabira izvođača je bio dugotrajan i temeljit, ali smo uspjeli zadovoljiti sve visoke kriterije potrebne za izgradnju pročistača i postrojenja za obradu mulja. Zahvaljujem Vodovodu Dubrovnik što je u nama prepoznao partnere s kojima će novi pročistač uskoro postati sastavni dio svakodnevnog života Dubrovčana i njihovih gostiju. Iskra ima velike ambicije u segmentu pročišćavanja otpadnih i pitkih voda te je ovaj projekt u Dubrovniku za nas strateški bitan kako bismo pokazali snagu grupacije koja je poznata po činjenici da ugovorne obveze izvršava u roku u skladu s najvišim tehničkim standardima - ističe Dušan Šešok, vlasnik slovenske tvrtke Iskra.

Inače, tvrtka Iskra, elektro i sistemske rešitve iz Ljubljane je u veljači ove godine preuzela većinski udjel u tvrtki Elmap iz Splita, jednoj od vodećih tvrtki u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sustava, elektroenergetike i infrastrukturnih sustava u različitim granama industrije od metalurgije i brodogradnje do farmacije, petrokemije, obnovljivih izvora energije i naftne industrije. U Hrvatskoj su prisutni od 2019. godine  kada su kupili  šibensko Remontno brodogradilišta 2019. koje od tada posluje pod novim brandom Iskra Shipyard, a potom su preuzeli i zagrebačkog proizvođača kablova, tvrtku Elka. Sve su te tvrtke su uspješno operativno i financijski restrukturirane, pozitivno posluju te postižu odlične rezultate.

Budući dubrovački uređaj za pročišćavanje otpadnih voda je projektiran tako da zadovolji sve potrebe stanovništva i gospodarstva u dugoročnom periodu. Njegov planirani kapacitet će biti 73000 ES (ekvivalent stanovnika), što uzima u obzir buduću izgradnju kao i daljnji rast turističkih posjeta Dubrovniku sve do 2050. godine. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković rekao je da je danas povijesni dan, nakon što je Dubrovnik prešao dug put da bi realizirao Aglomeraciju Dubrovnik.

- Pročistač pitke vode, novi cjevovodi, izgradnja kanalizacije, zacjeljivanje tunela na Srđu. Sve su to projekti Aglomeracije Dubrovnik. Svi su bitni, ali ovaj zadnji nam je možda i najvažniji jer naš sadašnji uređaj je pred raspadanjem, a nad njim se bdije noću i danju da se ne dogodi katastrofa. Novi pročistač je planiran za grad od 73 tisuće stanovnika, što bi trebalo biti dovoljno za nekih pet do šest generacija u budućnosti. Dug put smo prošli da bi Aglomeraciju Dubrovnik uvrstili u ovu financijsku perspektivu, išli smo sve do premijera Plenkovića i kao posljednji smo grad kojem je odobrena Aglomeracija. Posljednji smo odabrani, a sad ćemo među prvima završiti. Nakon potpisivanja ugovora ide projektiranje, ishođenje lokacijske i građevinske dozvole i onda gradnja. Nadam se da ćemo u dobroj suradnji između izvođača, projektanta i gradske uprave biti brzi i efikasni. Imamo kombinaciju dobrih tvrtki koje imaju znanje i umijeće da završe uspješno ovaj posao, - istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Rok za dovršetak radova je 40 mjeseci od potpisivanja ugovora. Dubrovnik će osim samog pročistača dobiti i moderno postrojenje za obradu mulja. Višak mulja će se prvo aerobno stabilizirati na budućem pročistaču ispod Petke, a nakon toga slijedi dehidracija i spremanje u prekrivene kontejnere. Kompletan proces se obavlja u zatvorenim spremnicima i osiguranom ventilacijom za obradu onečišćenog zraka. Kontejneri će se tijekom ranih jutarnjih sati transportirati na lokaciju na Osojniku gdje će se prebaciti u hale za solarno sušenje mulja. I ove sale će biti opremljene postrojenjem za obradu onečišćenog zraka te će se time spriječiti bilo kakva mogućnost širenja neugodnih mirisa u okoliš, a osušeni mulj koji će se predati na konačno zbrinjavanje će biti inertan i neće generirati nikakav miris.

Projekt 'Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik' vrijedan je 116,96 milijuna eura od kojih 60,73 milijuna eura čine bespovratna sredstva EU-a iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Preostalih 25,23 milijuna eura osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode te Vodovod Dubrovnik, u iznosu po 8,40 milijuna eura. Sveukupno će se na sustavu vodoopskrbe izvoditi radovi u dužini 40.256 m cjevovoda što obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju, a pristup poboljšanoj kakvoći vode imat će 78.716 potrošača.

Na sustavu odvodnje izvodit će se radovi u dužini 30.798 m, a na novi sustav odvodnje će se priključiti 4.409 novih potrošača te će pokrivenost sustavom odvodnje na području Grada Dubrovnika biti 92 posto. Projekt obuhvaća i izgradnju pročistača pitke vode UPPV Ombla i pročistača otpadnih voda UPOV Lapad.

Vaša reakcija na temu