Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com EU ulaže 4,8 milijardi eura prihoda od trgovanja emisijama u inovativne projekte s nultom neto stopom emisija

EU ulaže 4,8 milijardi eura prihoda od trgovanja emisijama u inovativne projekte s nultom neto stopom emisija

Odabrano 85 inovativnih projekata

Komisija je danas odabrala 85 inovativnih projekata s nultom neto stopom emisija koji će dobiti 4,8 milijardi eura bespovratnih sredstava iz Inovacijskog fonda, što će pridonijeti stavljanju u pogon vrhunskih čistih tehnologija širom Europe. U okviru poziva na podnošenje prijedloga za 2023. prvi se put dodjeljuju sredstva projektima različitih razmjera (veliki, srednji i mali te pilot-projekti), pri čemu je naglasak na proizvodnji pomoću čistih tehnologija. To je najveće ulaganje od osnivanja Inovacijskog fonda 2020., čime je ukupni iznos potpore narastao na 12 milijardi eura, dok se broj projekata povećao za 70 %.

Odabrani projekti provode se u 18 zemalja: Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Estoniji, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Austriji, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Finskoj, Švedskoj i Norveškoj. Obuhvaćaju širok raspon sektora iz sljedećih kategorija: energetski intenzivne industrije, energija iz obnovljivih izvora, skladištenje energije, industrijsko upravljanje ugljikom, mobilnost s nultom neto stopom emisija (uključujući pomorski i zračni prijevoz) te zgrade s nultom neto stopom emisija. 

Odabrani projekti trebali bi početi s radom prije 2030. te se očekuje da će se tijekom prvih deset godina rada emisije smanjiti za oko 476 milijuna tona ekvivalenta CO2. To će pridonijeti europskim ciljevima dekarbonizacije, smanjiti emisije iz sektora koje je posebno teško dekarbonizirati, ojačati europske industrijske proizvodne kapacitete te istaknuti vodeći položaj Europe u području tehnologije i otpornosti lanaca opskrbe.

Vaša reakcija na temu