Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dariusz Sankowski from Pixabay KBF SPLIT Predstavljanje knjige 'Turski izvori u srednjoj Dalmaciji, Poljica 2'
Kultura Piše: Dalmatinski portal

KBF SPLIT Predstavljanje knjige 'Turski izvori u srednjoj Dalmaciji, Poljica 2'

U ponedjeljak, 28. listopada

Dana 28. listopada (ponedjeljak) 2024. u 12 sati u velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu (Zrinsko-Frankopanska 19) biti će upriličeno predstavljanje knjige 'Turski izvori u srednjoj Dalmaciji, Poljica 2'. Autor knjige je dugogodišnji profesor na sveučilištima u Heidelbergu, Münchenu, Freiburgu i Birminghamu, osmanist svjetskog glasa - prof. dr. sc. Michael UrsinusKnjigu je pripremio za objavu u suradnji s Boženom Burazin i Juricom Matijević.

U knjizi je objavljeno gotovo 180 dokumenata pisanih arapskim pismom i staroturskim jezikom koji se odnose na Poljica. Izdani su od strane osmanskih vlasti u vremenskom razdoblju od 1561. do 1684. godine. Poseban je kuriozitet da je riječ je o dokumentima koji se i danas nalaze u posjedu pojedinih poljičkih obitelji a do sada su bili potpuno nepoznati stručnoj i široj javnosti.

Izdavači navedene knjige su Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja 'Don Frane Bulić' Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i Sveučilišni centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu.

Knjigu će predstaviti urednik izv. prof. dr. sc. Josip Dukić (Katolički bogoslovni fakultet Split), prof. Ante Radovčić (Splitsko-dalmatinska županija), dr. sc. Ivan Alduk (voditelj Konzervatorskog odjela u Imotskom), i autor knjige prof. dr. sc. Michael Ursinus.

Predstavljanju knjige će nazočiti i pozdravnim riječima se obratiti rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta izv. prof. dr. sc. Šimun Bilokapić i voditelj Sveučilišnog centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije prof. dr. sc. Marko Trogrlić.

Vaša reakcija na temu