Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Izložba Marka Lorenza Blaslova 'Lastovski poklad'

FOTO Izložba Marka Lorenza Blaslova 'Lastovski poklad'

Življena tradicija

U mikrozajednici poput lastovske uobičajeno je da vam poštar preporučuje vina uz večeru, vatrogasac riba, učiteljica radi nakit, arhitektica organizira glazbeni festival, a sociologinja pere podove i piše projekte, no snalaženje lokalnog stočara i ugostitelja u ulozi voditelja privremene umjetničke galerije sasvim je nova razina igre čak i ovdje. 

U Lastovu je, naime, prošle nedjelje otvorena impresivna izložba zadarskog fotografa Marka Lorenza Blaslova, presjek trogodišnjeg praćenja Lastovskog poklada, u dijelu sale gdje se inače odvija velik dio programa vezanog uz taj običaj i čiji je aktualni upravitelj general za Poklada, a sada i vodič kroz postav – Zdenko Barbić. Odnosno, svaki Lastovac koji se zatekne u prostoru i koji će vam s ljubavlju ispričati sve što o Pokladu zna.

Kako adekvatno zabilježiti i ljetnim posjetiteljima otoka predstaviti življenu tradiciju koja je i prirodnim ciklusima i kulturološki vezana za zimu, a izbjeći vulgariziranje nečega što je najintimniji dio identiteta,  zadatak je kojim se već godinama bave i Pokladarsko društvo i Turistička zajednica i Park prirode Lastovsko otočje, a  i brojni pojedinci i institucije sa i izvan Lastova. Objavljena je iscrpna etnografija lastovskog poklada 'Uvooo! Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija', napravljen pitki kratki dokumentarni film koji se prikazuje uz nastupe lokalnog Kulturno-umjetničkog društva, a izložba koja će se moći pogledati do 26. rujna zamišljena je kao dio budućeg stalnog postava za koji se prostorni i ostali uvjeti tek stvaraju.

Čak 38 izabranih fotografija kronološki pokriva sve elemente kompleksnog i dugotrajnog odvijanja zbira rituala – od 17. siječnja do Čiste srijede – ali i vrlo uspješno prenosi emocije koje te rituale slijede. Na samom otvaranju izložbe na kojoj su fotografije podržane i posuđenim (lutkom) Pokladom, pokladarskom uniformom i odorom lijepe maškare te lirom i publikacijama vezanim uz Poklad, otprilike polovicu publike činili su aktualni sudionici, a drugu polovicu gosti koji su se s običajem sreli prvi put: zadovoljstvo je bilo podjednako i veliko.

Lena Lešić, učenica, članica KUD-a i aktivna sudionica Poklada, svakog je gosta strpljivo provela kroz sadržaj fotografija, a sam je Blaslov to dan nakon otvorenja ponovio s lokalnom vrtićkom djecom. Svatko tko je pogleda u idućih dva mjeseca, prepoznat će na otočkim ulicama mnoge s fotografija, a već se sada većina od dvjestotinjak posjetitelja u pet dana poželjela vratiti na otok i u veljači. Koliko je to realno, znat ćemo već iduće godine, ali od ove je omogućeno i stručno vođenje kroz sam Pokladni utorak što bi eventualno povećanom broju posjetitelja trebalo pomoći da uspješno poprate sve elemente događanja. Za ostalo ćemo se, tradicionalno, snaći u hodu.

Senzibilitet i fotografski rukopis Marka Lorenza Blaslova sretno su se i spretno stopili s lokalnom zajednicom, običajima i emocijom, pa iako je Poklad i ranije dokumentiran fantastičnim fotografijama drugih, trajno promjenjiv običaj zabilježen je ovaj put majstorski u aktualnom trenutku, za svoju 541. obljetnicu postojanja. 

Pasionirani tragač za autentičnim pričama najčešće vezanim za očuvanje prirode i kulturne baštine te društveno orijentirane teme, prepoznao je i idealno zabilježio bit Lastovskog poklada pa nađete li se na otoku – ne propustite izložbu.

Vaša reakcija na temu