Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Zdravije alternative u svakodnevnom kuhanju: Mali koraci do velikih promjena

Zdravije alternative u svakodnevnom kuhanju: Mali koraci do velikih promjena

Donosimo nekoliko savjeta

Zdrava prehrana ne mora biti radikalna ni komplicirana. Ponekad je dovoljno uvesti nekoliko jednostavnih zamjena u kuhanju koje kroz vrijeme naprave veliku razliku – kako za tijelo tako i za osjećaj energije tijekom dana. Umjesto da izbacujemo omiljena jela, možemo ih pripremati na pametniji način uz nutritivno bogatije sastojke koji nam pomažu da se osjećamo bolje.

U nastavku donosimo nekoliko praktičnih i lako primjenjivih alternativa za svakodnevnu kuhinju.

Maslac zamijenite maslinovim ili avokadovim uljem

U mnogim receptima maslinovo ulje može preuzeti glavnu ulogu kada pržite, pečete ili začinjavate jela. Sadrži zdrave masnoće, a u kombinaciji s mediteranskim namirnicama postaje pravi eliksir zdravlja. Avokadovo ulje je također odličan izbor jer podnosi visoke temperature bez gubitka nutritivnih vrijednosti.

Bijelo brašno birajte pametnije – integralno, pirovo ili zobeno

Integralne verzije brašna sadrže više vlakana, vitamina i minerala, što pozitivno utječe na probavu i stabilnu razinu energije. Zobeno i pirovo brašno sve su popularniji saveznici u kuhinji – mekani kruh, palačinke, muffini ili pizze mogu biti jednako ukusni, a puno hranjiviji.

Rafinirani šećer zamijenite prirodnim zaslađivačima

Med, javorov sirup, kokosov šećer ili zrele banane mogu biti izvrsni načini da zadržite slatkoću, ali smanjite prerađeni šećer. Osim što su bogatiji mineralima, sporije podižu razinu glukoze u krvi i pomažu u održavanju stabilne energije.

Sol smanjite, začine pojačajte

Origano, kurkuma, češnjak u prahu, timijan, đumbir ili bosiljak mogu podignuti okus jela bez pojačivača i viška soli. Začini imaju i antioksidativna svojstva, a hrana postaje mirisnija i kreativnija.

Kisele mliječne proizvode birajte bez dodanog šećera

Jogurt i kefir izvrsni su za crijevnu mikrofloru, ali samo ako biramo one bez skrivenih šećera. Kod pripreme doručka ili međuobroka, dodajte svježe voće, orašaste plodove ili malo kakaa i rezultat će biti puno zdraviji.

Prženo zamijenite pečenim

Hrskave krumpiriće, piletinu ili povrće možete dobiti i bez dubokog ulja. Pečenje u pećnici ili priprema na grillu smanjuje unos loših masnoća, a okus ostaje fantastičan. Airfryer je također postao popularan saveznik za brzu i zdraviju pripremu obroka.

Tjesteninu i rižu upotpunite povrćem

Ne morate ih izbacivati – samo ubacite dodatnu šaku špinata, brokule, tikvica ili gljiva u umak. Tako povećavate udio vlakana, vitamina i volumena obroka, a dulje ćete ostati siti. Možete isprobati i tjesteninu od leće ili slanutka.

Male promjene, veliki učinak

Zdrava prehrana nije sprint, nego maraton. Uvođenjem jedne ili dvije zdravije navike tjedno već radimo puno za vlastito zdravlje. Ono što jedemo utječe na naše raspoloženje, imunološki sustav i dugoročnu kvalitetu života – zato vrijedi birati bolje, ali ne i komplicirati.

Počnite s onim što vam zvuči najjednostavnije i najukusnije. Iznenadit ćete se koliko se dobro možete osjećati dok i dalje uživate u svakom zalogaju.

Vaša reakcija na temu