Ako volite spoj kokosa i savršeno nježne slatkoće, rafaello kuglice pravi su izbor. Ovaj desert mnogi obožavaju jer podsjeća na istoimeni poznati praline, no u domaćoj verziji okusi su još puniji, a priprema brza i jednostavna. Ne zahtijevaju pečenje, a gotove su za manje od 30 minuta – idealno za nenajavljene goste ili kada poželite nešto slatko odmah.
Osim što izgledaju neodoljivo, oduševit će svakoga svojom mekanom teksturom i bogatim kokos aromama. Još ako u sredinu sakrijete badem, dobit ćete savršeno iznenađenje u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 200 g bijele čokolade
- 100 g maslaca
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g kokosovog brašna + dodatno za valjanje
- 100 g mljevenog keksa (petit ili plazma)
- 1 vanilin šećer
- cijeli oguljeni bademi (po želji, za punjenje)
Priprema:
U manjem lončiću zagrijte slatko vrhnje do vrenja pa maknite s vatre i dodajte bijelu čokoladu natrganu na kockice i maslac. Miješajte dok se sve potpuno ne otopi i pretvori u glatku smjesu. Dodajte vanilin šećer, mljeveni keks i kokos te dobro sjedinite. Smjesu kratko ohladite u hladnjaku kako bi se stisnula i lakše oblikovala.
Nakon hlađenja rukama oblikujte kuglice veličine zalogaja. Ako želite, u svaku utisnite po jedan oguljeni badem pa zatvorite smjesom. Kuglice zatim uvaljajte u kokosovo brašno kako bi dobile prepoznatljivi snježno bijeli izgled.
Stavite ih u hladnjak barem jedan sat da se potpuno stegnu prije posluživanja.
Savjet više:
Za još bogatiji okus u smjesu možete dodati žlicu likera od kokosa ili vanilije. Kuglice možete čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana.
Ovaj mali, ali savršeni desert nestaje brže nego što ste ih napravili, a kombinacija jednostavnosti i vrhunskog okusa razlog je što se rafaello kuglice uvijek vraćaju u našu kuhinju. Slatko uživanje je zagarantirano!