Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO: Food KBC Split

FOTO: Food KBC Split

Iza projekta stoji poznata dijetetičarka Olja Martinić te vrhunski hrvatski chef Hrvoje Zirojević

U Kliničkom bolničkom centru Split svečano je predstavljen novi, hvalevrijedni volonterski projekt ‘Food KBC Split’ iza kojeg stoji poznata dijetetičarka Olja Martinić te vrhunski hrvatski chef Hrvoje Zirojević. Njima su se priključili i druga poznata imena splitske gastro scene Ivan Pažanin, Nikola Krcatović i Antonio Topčić.

Danas su po prvi puta, u suradnji s kuharima i nutricionistima koji svakodnevno rade u kuhinji splitske bolnice, spremali ručak za pacijente i osoblje, a tako će biti i svake srijede tijekom korizme.

'Danas je KBC Split postao centar vrhunskog gastronomskog iskustva. Zahvaljujemo svima koji su pomogli realizaciji ove lijepe priče te poklonili svoje znanje, iskustvo i vrijeme u želji da potpomognu rad naših djelatnika u kuhinji i razvesele naše pacijente. Bolnica je dio svih nas i svatko može na svoj način pomoći da podignemo razinu kvalitete i skrbi za naše pacijente. Moram pohvaliti naše osoblje koje se svakodnevno trudi kako bi naši pacijenti dobili što kvalitetniju hranu. Bolnička prehrana i dijetetika napreduje svakim danom, ulaže se u prostor i opremu, ali nedostaje nam kadra pa se nadamo da će ovo biti mali poticaj mladima da se priključe našem timu', kazao je ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Krešimir Dolić.

Nutricionistkinja Službe za prehranu i dijetetiku splitske bolnice Matea Smoljo je naglasila da prehrana u bolničkom sustavu nije samo puko osiguravanje obroka već je sastavni dio liječenja i oporavka pacijenata.

'Zaposleni nutricionisti u bolnici svakodnevno rade na tome da jelovnici budu nutritivno uravnoteženi, pritom strogo poštujući dijetoterapiju svakog pacijenta, te koliko god je to moguće, ukusni i privlačni. Vrijedne ruke naših kuhara dnevno pripreme oko 3000 obroka s puno brige i ljubavi, znajući koliko hrana može utjecati na kvalitetu života pacijenata, na njihovu energiju, motivaciju i brzinu samog oporavka. Sretni smo što su savjeti i ideje naših poznatih kuhara donijeli svježu perspektivu unutar već postojećih jelovnika'.

Olja Martinić, idejna začetnica projekta, pojasnila je kako je njen suprug tri godine bio u bolničkoj skrbi pa je imala priliku uvjeriti se koliko je prehrana dio terapije.

'Znamo da oko 60% bolesti ima izvor u lošim životnim navikama. Oboljeli u bolnici dobiju priliku da usvoje nove navike sljedeći jelovnike koji su im napravili nutricionisti koji su dio liječničkog kolegija, no nerijetko smo svjedoci kako im obitelj i prijatelji nose hranu iz vani i tako zapravo ometaju njihovo liječenje. Čarobnjaci okusa kao što su Zirojević, Pažanin i njihovi kolege slijedili su bolničku dijetoterapiju te nutricionistički propisana jela učinili zanimljivijim gastro iskustvom ne samo sa ciljem da sudjeluju kao volonteri već i da skrenu pažnju na važnost hrane pri liječenju'.

'Ovo je bilo sjajno iskustvo s odličnom bolničkom ekipom koju moram pohvaliti u svakom smislu. Došli smo ujutro u šest, a sve je već bilo spremno za rad. Mi smo se samo uklopili u njihov ritam. Pripremali smo juhu od buče i juneći odrezak sa pire krumpirom, dakle prilagodili smo bolnički meni s malim našim dodacima koji naginju tradicionalnom kuhanju. Sretni smo ako smo razveselili pacijente i osoblje. Zahvaljujem kolegama koji su rado pristali biti dio ove priče', istaknuo je Hrvoje Zirojević.

Ivan Pažanin je također pohvalio osoblje kuhinje splitske bolnice. 'Danas je njihov dan. Zatekli smo krasne ljude, uigrane i raspoložene koji pripremaju izvrsnu hranu. Ja im se od srca zahvaljujem. Ovo nije lak posao, ali ga oni odrađuju s puno emocija i veselja. Pozivam mlade ljude, mlade kuhare, da se prijave na njihove natječaje jer nema boljeg mjesta za početak u kulinarstvu. Drago mi je da sam dio ovoga i veselim se i idućoj srijedi', kazao je.

Vaša reakcija na temu