Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
16. hrvatski Cochrane simpozij: Uporaba chat GPT-a u liječenju pacijenata s mentalnim bolestima

16. hrvatski Cochrane simpozij: Uporaba chat GPT-a u liječenju pacijenata s mentalnim bolestima

Jedna od tema bila je i postporođajna depresija

Vodeći stručnjaci predstavili su danas najnovije spoznaje o mentalnom zdravlju kroz predavanja, izlaganja i raspravu na 16. hrvatskom Cochrane simpoziju - 'Moderne perspektive mentalnog zdravlja'.

Na Medicinskom fakultetu u Splitu raspravljalo se o modernim pogledima na mentalno zdravlje te uključivanje medicine temeljene na dokazima za učinkovitu zdravstvenu skrb.

- Odabrali smo ovu temu zbog nedovoljne svijesti o ovoj problematici, odnosno zbog stigme vezane uz mentalno zdravlje i o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. Zato smo pozvali naše domaće i strane stručnjake da o tome progovore. Između ostalog, pričali smo o važnosti kvalitetnih znanstvenih istraživanja iz područja mentalnog zdravlja, govorili smo u uporabi chat GPT-a u liječenju pacijenata s mentalnim bolestima, kao i o preprekama u pristupu u liječenju osoba s mentalnim bolestima - sumirala je Ivana Zakarija Grković, direktorica Hrvatskog ogranka talijanskog Cochrane centra.

Jedna od tema o kojima se otvoreno pričalo bila je i peripartalna, odnosno postporođajna depresija koja se javlja u trudnoći i nakon poroda, ali i o kliničkim smjernicama koje su, naravno, temeljene na dokazima. Te su smjernice vezane uz prevenciju, probir ili trijažu i tretman peripartalne depresije. Nažalost, takav problem je tabu tema u cijelom svijetu, s posebnim naglaskom na Hrvatsku.

- Nedovoljna je svjesnost o toj problematici. Žene premalo znaju za tu problematiku i teško prepoznaju simptome, čak ih ne prepoznaje njihova okolina, a važno je da se potraži pomoć na vrijeme - istaknula je predavačica Sandra Nakić Radoš, izvanredna profesorica na Odjelu za psihologiju pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Premda postoji uvriježeno mišljenje kako je postporođajna depresija direktno povezana s hormonskim disbalansom, pa će se po ‘balansu’ ispraviti situacija, takvo nešto nije točno.

- Istraživanja pokazuju da u prosjeku jedna takva depresivna epizoda može potrajati i godinu dana ako se ne liječi, tako da je zaista važno što ranije potražiti pomoć. Postoje učinkoviti načini liječenja, bilo je farmakološki ili različitim psihološkim tehnikama - naglasila je stručnjakinja.

Upravo zato su u simpoziju sudjelovali brojni stručnjaci da prezentiraju razne metode koje se mogu koristiti. Cilj je sagledati problematiku iz različitih perspektiva i unaprijediti brigu za mentalno zdravlje. Glavna predavačica bila je Karla Soares Weiser, glavna urednica Cochrane knjižnice, a među zanimljivim temama istaknulo se i korištenje chatbotova u psihijatriji o čemu je govorio Jakša Vukojević s Klinike za psihijatriju Vrapče.

Vaša reakcija na temu