Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UČENJE UZ DRUŽENJE: Učenici Dječjeg gradskog vijeća Knin u obilasku Solina

UČENJE UZ DRUŽENJE: Učenici Dječjeg gradskog vijeća Knin u obilasku Solina

U uzvratnom su posjetu svojim prijateljima

Djeca najbolje mogu progovoriti o svojim potrebama, a da su slična razmišljanja neiskvarenim glavicama i srcima, potvrđuju i gotovo identične želje učenika dva različita grada, Solina i Knina. Preciznije, 'delegata' svojih prijatelja iz školskih klupa u dječjim gradskim vijećima ova dva kraljevska grada. U Solin je, u uzvratni posjet, stiglo Dječje gradsko vijeće Knina u pratnji svojih učitelja i dogradonačelnice Kristine Perić. Ugostio ih je gradonačelnik Dalibor Ninčević i solinsko Dječje gradsko vijeće, a potom su krenuli u zajednički obilazak Salone i starohrvatskog lokaliteta krunidbene bazilike kralja Zvonimira, crkve sv. Petra i Mojsija - Šuplje crkve.

Predstavnik Dječjeg vijeća Solina, sedmaš Josip Perajica, je kazao kako bi rado dodali kino i bazene u svoj grad, ali i noćnih kafića.

- E, noćne kafiće bi dodali radi srednjoškolaca, jer nemaju di izać, pa moraju u Split - nasmijao je prvi među jednakima.

Sličnog stava je i Kninjanin Toni Ivanković koji bi također bazen i veći tržni centar.

- Naše malo Gradsko vijeće, koje je u prvom mandatu, ranije je ugostilo solinske prijatelje. Knin je u postupku kandidature za titulu 'Grad prijatelja djece', s čime se Solin ponosi odavno. Cilj nam je razmjena iskustava među djecom, da se druže, educiraju i da iz toga izađe dobra suradnja - obrazložila je kninska dogradonačelnica. 

Ninčević je naveo kako inače u Solinu u gradsku upravu imaju običaj primiti djecu i razgovarati s njima.

- Puni su ideja, možda i boljih od nas odraslih. Konkretni su i iskreni, bez 'mudrovanja' - rekao je. 

Suradnja s Kninom traje dugo, jasno je i što povezuje  dva grada.

- Ovo je dobar put da se djeca upoznavaju, razmjenjuju ideje i iskustva i upoznaju s našom poviješću - zaključio je solinski gradonačelnik.

Nakon razgovora u solinskoj vijećnici, razmijenjeni su prigodni pokloni. Nema sumnje da će se kninski učenici vratiti u svoj grad puni pozitivnih dojmova. Baš kao što su se s istim osjećajima ranije iz Knina vratili njihovi solinski prijatelji.

Za kraj, poželimo svoj djeci ono što je rekao prvi čovjek Sinja - neka se puno igraju i budu veseli, uz stjecanje znanja. Igra je ključ sretnog djetinjstva.

Vaša reakcija na temu