Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić IZNENAĐENJE NA ZAVRŠETKU SUĐENJA Splitska liječnica priznala da je trgovala narkoticima i hormonima rasta: 'Bila je u složenoj obiteljskoj situaciji'

IZNENAĐENJE NA ZAVRŠETKU SUĐENJA Splitska liječnica priznala da je trgovala narkoticima i hormonima rasta: 'Bila je u složenoj obiteljskoj situaciji'

Ispisivala je recepte za pacijente koji o tome nisu imali pojma

Splitska liječnica, optužena da je trgovala lijekovima narkoticima i hormonima rasta te pri tom oštetila HZZO za više od 24 tisuća eura, priznala je danas na završetku suđenja sve inkriminacije te kazala kako joj je žao zbog svega. U pojedinosti nije ulazila. 

'Smatram se krivom po svim točkama optužnice. Priznajem sve. Znam da sam počinila ludost. Da mogu vratiti vrijeme, nikada to ne bih uradila. Sramota me izlaziti iz kuće, drago mi je da sam se preselila u kvart u kojem me nitko ne zna. Potonula sam fizički i psihički. Spremna sam na kaznu, kakva god ona bila. Možda će mi nakon toga biti lakše u oči pogledati ljude koje sam iznevjerila', kazala je danas okrivljena. 

Priznanje je stiglo na samom kraju suđenja, nakon što su ispitani i ključni svjedoci, vještak te obiteljska liječnica i patronažna sestra koje su brinule o majci okrivljene. Naime, ona je ispočetka tvrdila da narkoticima i hormonima nije trgovala, već ih je davala majci. To je, međutim, osporeno na glavnoj raspravi iskazima svjedoka. 

Tužitelj Frane Bojčić naveo je u završnoj riječi kako su bili na tragu sporazuma koji bi okrivljenoj sigurno donio blažu sankciju. 

'U policiji se branila šutnjom, dok se na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu branila da je lijekove uzimala za teško bolesnu majku. Nakon smrti oca ostali su dugovi radi kojih se zaduživala. Tvrdila je da joj se majka navukla na narkotik te smršavila pa ju je liječila hormonima rasta. 

Takva obrana je bila neživotna i usmjerena na otklanjanje kaznene odgovornosti. Mijenjala je obranu, djelomično je priznala, sada u potpunosti, no priznanje je uvjetovano dokazima. 

Nađeni su krivotvoreni recepti iz 12 liječničkih ordinacija u kojima je radila. Falsificirala je 165 liječničkih recepata za 44 pacijenta koji o svemu nisu ništa znali. HZZO-u je pričinjena šteta od 24.494,70 eura. Jedno pakiranje hormona rasta košta 237 eura, a narkotika 12 eura, odnosno, 31 euro, ovisno o pakiranju. U mobitelu je pronađeno 27 fotografija s podacima osoba na čija je imena dizala lijekove', naveo je u završnoj riječi tužitelj Bojčić. 

Tijekom postupka utvrđeno je i kako okrivljena osobno nije uzimala lijekove, dok je psihijatrijskim vještačenjem zaključeno kako je bila potpuno ubrojiva. Tužitelj je zatražio zatvorsku kaznu imajući u vidu upornost okrivljene koja je u 13 mjeseci falsificirala veliki broj  recepata. Lijekove je podizala u 10 ljekarni, a hormone rasta uzimala na imena 14 maloljetnika. Sve je to počinila radeći kao liječnica u javnoj službi, čime je prekršila i kodeks liječničke etike pa je sucu Zoranu Ivaniševiću predloženo i da joj odredi zabranu obavljanja liječničke djelatnosti. 

Branitelj je, pak, naveo kako je okrivljena bila u složenoj obiteljskoj i financijskoj situaciji.

'Stalno na rubu materijalne egzistencije, pozajmljivala je novac za osobne životne potrebe i brinula o bolesnim članovima obitelji. Svjesna je ozbiljnosti djela i posljedica. Naslijedila je očeve dugove. Bila je pod pritiskom vjerovnika i ovrha', kazao je u završnoj riječi. 

Sudu je predao i dokumentaciju iz koje je razvidno da je okrivljena prodala stan da namiri dugove, a pokušala je prodati i suvlasništvo kuće. Okrivljena je navela kako su dugovanja podmirena, i formalna i neformalna, no s HZZO-om tek trebaju postići dogovor oko naknade štete. 

Presuda će biti objavljena idući tjedan. 

Vaša reakcija na temu