Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: O Žnjanu, maslu na glavi i bizarnom splitskom 'zelenom bedemu'
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: O Žnjanu, maslu na glavi i bizarnom splitskom 'zelenom bedemu'

...koji se nakon četiri godine probudio iz zimskog sna

PONEDJELJAK Žnjan

Nije baš sasvim jasno zašto je gradonačelnik Ivica Puljak baš ovog tjedna sazvao medije kako bi objavio da započinju radovi na Žnjanu - jer je i sam najavio da će ih opet zvati valjda ovog tjedna, kad radovi službeno započnu - no za pretpostaviti je da je želio ubiti beskrajne i uglavnom besmislene ćakule da je najveći gradski projekt na klimavim nogama, da nije osigurana lova za njegovu provedbu i da možda nešto ne štima u njegovim postavkama.

Ne, situacija je kristalno jasna: projekt uređenja Žnjana vrijedan više od 45 milijuna eura napokon je sazrio i ne može ga omesti ama baš ništa - osim mogućnosti da se HDZ-ova vlada obezobrazi do kraja i blokira ga na sitnim administrativnim začkoljicama.

Točno je da u gradu i dalje postoje neki koji bi projekt najradije sabotirali i u tome je Puljak u pravu: uglavnom se radi o jalu, čistom politikantstvu ili teškom neznanju i amaterizmu priučenih pravnika.

Ali to se moglo i očekivati jer upravo Puljak i njegova stranka također imaju masla na glavi - uostalom, upravo oni prije nekoliko godina ustrajno su i na svakom koraku kritizirali projekt Žnjana, pa čak nisu glasali ni za urbanistički plan koji je omogućio da se on danas realizira.

Ovaj grad, rekli bismo, može krenuti naprijed tek kad se i oporba - tko god to bio - počne ponašati malo razumnije i odgovornije. Na pamet nam pada recimo splitski Most koji je 2020. godine glasao za spomenuti plan i zapravo progurao njegovo usvajanje, a danas bez fige u džepu objavljuje da je početak radova na Žnjanu 'radostan dan za cijeli Split'.

UTORAK Bedem

Na drugoj strani imamo Željka Keruma koji se ovog tjedna također oglasio o Žnjanu, po običaju površno i neartikulirano.

Na najvećoj hrvatskoj plaži, naime, radove trenutno izvode tri velike tvrtke - jedna na samom projektu, druga na novom vodovodu i kanalizaciji, a treća na rekonstrukciji ceste - no Kerum je uspio pohvatati samo njihove nazive i doći do zaključka 'one nisu izabrane za izvođače radova na Žnjanu', pa se slijedom toga valjda radi o lopovluku i nečijem 'uzimanju zuba'. Mašala.

Tu je i tradicionalni zeleni bedem ljubavi koji je pune četiri godine nakon što je projekt izrađen otkrio da će zbog njega trebati ukloniti par desetaka stabala, pa digao kuku i motiku zbog navodnog ekocida - premda će na istom tom Žnjanu biti zasađeno najmanje šest stotina novih stabala.

I premda je, barem ako u Banovini ne lažu, od 28 postojećih stabala predviđenih za uklanjanje njih 18 zapravo spašeno.

Da, ovaj grad moći će krenuti naprijed i kada se politika i javni prostor oslobode ove ubitačne površnosti.

Zelenom bedemu imamo prijedlog za nešto suvisliju akciju: neka se skoncentriraju na drvored koji je prije nekoliko godina zasađen uz nesuđenu Bračku ulicu, i to točno na prostoru na koji će se ova ulica jednom valjda uređivati i širiti, kada se bešćutna administracija smiluje.

Spašavajte ta stabla dok su mlada i poštedite nas kuknjave za dvije, pet ili deset godina.

SRIJEDA Danica

Ovotjedni šampion u lupetanju svakako je HDZ-ovka Danica Baričević, uvažena županijska vijećnica i saborska zastupnica iznikla pod šinjelom Ante Sanadera, koja je strane radnike na legalnom radu u Hrvatskoj prozvala 'škurima, crnima i malima'.

Ne samo zato što je javno demonstrirala vlastiti rasizam i ksenofobiju - nebesa znaju da postoji puno sličnih 'danica' koje ga teškom mukom zatomljavaju duboko u sebi - i ne samo zato što je ničim izazvana sama sebi iskopala političku jamu iz koje će se nekoliko mjeseci uoči izbora teško izvući.

U ovom slučaju, naime, osnovni problem Danice Baričević njeno je licemjerje: ona sama, naime, rođena je u Australiji u koju su njeni roditelji također otišli trbuhom za kruhom, baš poput ovih naših 'škurih i malih'.

A da stvar dosegne komične razmjere služi podatak da su u branju maslina na imanju njenog oca na Braču pomagali ni manje ni više nego vrijedni Pakistanci. Tada su joj valjali.

ČETVRTAK Mutavost

Moramo još malo o HDZ-u: njihov splitski ogranak sazvao je konferenciju za novinare i najavio inicijativu za 'povratak života u centar grada', pa čak i posebnu sjednicu Gradskog vijeća na ovu temu, što je svakako pohvalno.

Kad bi postojalo išta konkretnije od ispraznih parola.

Jer na jedno jedino precizno pitanje - zalažu li se za ograničavanje broja turističkih apartmana i zabranu iznajmljivanja u stambenih zgradama, odnosno upravo za ono što u Dubrovniku želi provesti njihov partijski kolega Mato Franković - pravili su se mutavi i odbili odgovoriti. Više puta.

I kako onda povjerovati da im je interes grada preči od pukog politikantstva i laktarenja za vlast?

PETAK Dres

Da, po partijskom zadatku ponovno nam je u grad navratio premijer Andrej Plenković, ponovno bez da pokaže i mrvicu interesa za sami grad: HDZ-ovci su na Gripama imali svoju internu zabavu čiji je vrhunac svakako darivanje premijera Hajdukovim dresom s njegovim prezimenom na leđima.

Čime su se i oni, i to poprilično beskrupulozno, ukrcali na vlak euforije kojemu su ne tako davno podmetali klipove - a nije da ga i danas ne opstruiraju, doduše nešto suptilnije, kroz svoje kadrove u HNS-u i pripadajućim nogometnim strukturama.

Plenkovićev bijeli dres samo nas je podsjetio na mračno doba u kojemu je Hajduk bio igračka politike i u kojemu su se svi - a da se ne lažemo, HDZ prije svega - na ovom klubu iživljavali. Ne ponovilo se.

Njih, a bogme i ostale političare, na Poljudu možemo eventualno podnijeti jedino kao gledatelje. Da vide kako to izgleda kada se netko zaista - iskreno, bez skrivenih interesa i uz ogroman trud i angažman - bori da čuva i sačuva naše zajedničko javno dobro.

SUBOTA Ceste

Hrvatske ceste upravo ovog tjedna obilježili su okruglu drugu obljetnicu od najave početka radova na raskrižju Širina, drugom najopterećenijem u državi, na kojemu se u međuvremenu ni jedna jedina lopata nije zakopala.

Čestitamo.

U međuvremenu su - valjda iz zajebancije, jer ne znamo kako drugačije to protumačiti - sasvim ozbiljno objavile da je projekt probijanja tunela između Ravče i Drvenika na Makarskom primorju proglašen 'strateškim državnim interesom'.

Čestitamo i stanovnicima tog kraja jer znamo što ih sada čeka: po splitskom iskustvu, od trenutka označavanja neke investicije 'strateškom' i 'državnom' do njene realizacije proći će - kao recimo u slučaju 'novog ulaza u Split' i mosta preko Kaštelanskog zaljeva - najmanje osamnaest godina. 

Mada je i taj rok upitan, nije da je neka priša…

NEDJELJA Kerum

Vraćamo se opet i na Željka Keruma koji nas je razveselio da će u Lori - tamo gdje već skoro pa desetljećima održava na životu onu sramotnu ruinu zbog koje bi u civiliziranim državama odavno bio globljen, a bogme bi se pronašao i način za naplatiti komunalni doprinos koji i dalje duguje - graditi sto milijuna eura vrijedan kompleks.

I ponovno hotel 'Hilton'.

Ima to smisla: evo taman se njegov stari 'Hilton' na Zapadnoj obali ruši, nije red da grad ostane bez tako vrijednog Kerumovog sadržaja i branda.

Vaša reakcija na temu