Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OVOGA VIKENDA U SPLITU I SINJU Međunarodna paneuropska konferencija o miru

OVOGA VIKENDA U SPLITU I SINJU Međunarodna paneuropska konferencija o miru

'Misija Europe u svjetskom poretku mira'

Godišnja međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije održat će se od 25. do 27. listopada 2024. godine u Splitu i Sinju. Konferencija pod nazivom 'Misija Europe u svjetskom poretku mira' okupit će više od 70 predstavnika paneuropskih organizacija, kao i hrvatskih i europskih institucija. Očekuje se dolazak sudionika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Ukrajine.


Konferencija počinje u petak, 25. listopada, u 17.30 sati u hotelu Dioklecijan u Splitu. U pozdravnim govorima obratit će se: Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije; Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije; Aleksandra Markić Boban, ravnateljica Ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu; Holger Haibach, ravnatelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju; Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije; Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije, te Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Na prvom panelu govorit će: Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu; Davor Ivo Stier, također zastupnik u Europskom parlamentu; Zlatko Kramarić, veleposlanik Republike Hrvatske u Albaniji, te Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, sudjelovat će putem video poruke.

Drugi dio konferencije održat će se u Sinju u subotu, 26. listopada, u Muzeju sinjske alke, s početkom u 10 sati. Gradonačelnik Sinja Miro Bulj i predsjednik Viteškoga alkarskog društva 'Sinj' Stipe Jukić uputit će pozdravne govore. Na trima panelima govorit će predstavnici paneuropskih organizacija, kao i mladi članovi pokreta.

U 16.30 sati u bazilici Čudotvorne Gospe Sinjske bit će služena sveta misa, nakon koje je planiran posjet samostanu. U 18 sati u Muzeju sinjske alke održat će se glazbeni program na kojem će nastupiti klapa „Sinj“, Kulturno-umjetničko društvo 'Hrvace' te glazbenici na narodnim instrumentima. Posjet Muzeju planiran je od 18.30 do 19.30 sati.

U nedjelju, 27. listopada, u hotelu Dioklecijan u Splitu s početkom u 9.30 sati održat će se sjednica Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.

Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, najavljujući ovaj događaj, istaknuo je kako je Predsjedništvo Međunarodne paneuropske unije u 'Izjavi u povodu stoljetnog jubileja', usvojenoj u Strasbourgu u veljači 2023. godine, naglasilo mir i demokraciju kao temeljne europske vrijednosti. Pritom je podsjetio kako su Europska unija i njezini prethodnici nastali iz ideje mira, kao odgovor na strašna iskustva dvaju svjetskih ratova.

'Paneuropski pokret, osnovan 1922. godine, dao je značajan doprinos oblikovanju Europske unije kao svjetske sile mira, koja igra sve važniju ulogu u svijetu. No danas, kada je svjetski mir sve više ugrožen, Paneuropska unija čini sve kako bi ta uloga postala još aktivnija i vidljivija. To je razlog organizacije ove međunarodne konferencije', kazao je Barišić.

Organizator konferencije je Hrvatska paneuropska unija, dok su suorganizatori Međunarodna paneuropska unija i Viteško alkarsko društvo 'Sinj'. Pokrovitelji su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj. Potporu su osigurali Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Hanns Seidel, Zaklada Konrad Adenauer, Zaklada Robert Schuman, Cestar d.o.o. – Split te Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Vaša reakcija na temu