Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGK HGK: Arhitekti traže standardizaciju projektiranja

HGK: Arhitekti traže standardizaciju projektiranja

'Dobro planirano urbano okruženje omogućava integraciju stambenih, poslovnih, rekreativnih i javnih sadržaja', poručila je Mirjana Čagalj

Kvalitetna dokumentacija nije samo tehnički alat. To je dokument koji potvrđuje održivost i vrijednost projekta, što investitorima i krajnjim korisnicima daje povjerenje u njegovu kvalitetu.

O važnosti uvođenja nacionalne klasifikacije projektiranja i izvođenja bilo je riječi na današnjoj konferenciji Hrvatske gospodarske komore Iza fasade, arhitektura i stanovanje o kvaliteti projektiranja kao ključu uspješne realizacije investicija, koja je održana u HGK u Zagrebu.

'Ono što projektiramo i gradimo danas oblikuje način života naših građana za godine koje dolaze. Kvalitetna dokumentacija, kao sastavni dio uspješnog projektiranja, igra ključnu ulogu u ovom procesu. Precizno izrađena dokumentacija osigurava da se sve faze projekta - od planiranja do izgradnje - odvijaju prema standardima. Omogućuje transparentnost tijekom izgradnje, smanjuje rizik od nesporazuma i osigurava poštivanje budžeta. Kroz suradnju arhitekata, urbanista i investitora može se stvoriti stambeni prostor koji zadovoljava potrebe današnjih i budućih generacija. Kada govorimo o projektima, treba uzeti u obzir i urbanizam i infrastrukturu u kontekstu kvalitete života. Dobro planirano urbano okruženje omogućava integraciju stambenih, poslovnih, rekreativnih i javnih sadržaja. Kada tome pridodamo dobru povezanost i kvalitetnu infrastrukturu, to je značajan faktor i za vrijednost nekretnina i kvalitetu života stanovnika', poručila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac istaknula je da je na tržištu projektantskih usluga prisutan široki cjenovni raspon ponuda pa se često, posebice u sustavu javne nabave, ugovaraju usluge prema kriteriju najniže cijene.

'Rezultat toga, najčešće je niska razina kvalitete projekata, što u fazi građenja dovodi do niza problema i dodatnih troškova. Standardizacijom usluga, ujednačava se kvaliteta stručnih usluga, čime naručitelji za optimalnu cijenu dobivaju garantiranu kvalitetu, opseg i sadržaj projekata',  istaknula je Bunjevac.

'Arhitektura i gradnja u Hrvatskoj suočavaju se s nizom izazova koji utječu na kvalitetu urbanog prostora i rad stručnjaka. Uspješan projekt počinje jasnim projektnim zadatkom i ciljevima, dobrom organizacijom i kvalitetom izvedbe. Nacionalna klasifikacija projektiranja stoga je iznimno važna kako bi se riješio problem niskih cijena arhitektonskih usluga, što izravno utječe na kvalitetu izgrađenog okoliša. Uvođenje klasifikacije omogućilo bi podizanje standarda kvalitete i osiguranje dugoročne održivosti. Kvalitetan projekt će podići vrijednost investicije', poručio je Marko Dabrović iz Studija 3LHD.

Takve građevine imaju veću tržišnu vrijednost, koja ostaje atraktivna i u promjenjivim uvjetima na tržištu nekretnina. Na konferenciji je bilo govora i o drugim stavkama koje koji garantiraju dugovječnost, sigurnost i funkcionalnost. Lokacija i dobro osmišljen kvart mogu povećati vrijednost nekretnine za 20 posto do 50 posto, ovisno o faktoru blizine gradu, kvaliteti urbanističkog dizajna, dostupnosti infrastrukture i atraktivnosti sadržaja unutar naselja.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić poručio je da je ova konferencija došla u pravo vrijeme zbog činjenice da Ministarstvo u ovom trenutku provodi nekoliko aktivnosti kojima je cilj učiniti kvalitetnijim stanovanje u Hrvatskoj. Kao preduvjet tom kvalitetnijem stanovanju su bolje uređene, projektirane, izgrađene zgrade, bilo da se radi o obiteljskim ili višestambenim objektima.

'Mi sada donosimo Nacionalni plan stambene politike gdje osmišljavamo proces priuštivog stanovanja u Hrvatskoj s jedne strane, a s druge strane donosimo dva nova krovna dokumenta Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a to je Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji. Donosimo i novi Zakon o energetskoj obnovi. Uvjeren sam da ćemo s ta tri zakonska akta pridonijeti boljem i kvalitetnijem načinu i projektiranja i izgradnje pa time učiniti kvalitetnijim prostor i za stanovanje i za rad svima koji koriste taj prostor. Uvjeren sam i da će doprinos ovoga skupa biti pomoć nama kao donositeljima odluka i kreatorima politika da ti dokumenti i na strateškoj i na pojedinačnoj razini budu kvalitetni', rekao je Bačić.

Konferencija je okupila arhitekte, urbaniste i investitore koji su dali uvid u ključne aspekte koji oblikuju kvalitetu projektiranja i dugoročnu uspješnost investicijskih projekata. Između ostalog, naglasak je stavljen i na digitalizaciju u arhitekturi i gradnji, koja također zaostaje za suvremenim standardima te koja bi omogućila daleko efikasniji rad.

Vaša reakcija na temu