Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Cvijeće će vam duže trajati uz jednostavan trik

Cvijeće će vam duže trajati uz jednostavan trik

Potrebna vam je samo jedna tabletica

Danski znanstvenici nedavno su otkrili da Viagra može pomoći da vam cvijeće duže traje. Čini se da mala plava pilula može ograničiti oštećenje stanica na stabljikama, laticama i lišću, smanjujući uvenuće i održavajući cvijeće u najboljem stanju do dva tjedna.

Naravno, to nije prvi takav savjet, bakreni novčići, aspirin, čak i malo votke pomažu da vam cvijeće duže traje, ali djeluje li ova najnovija metoda doista?

Uz Viagru, na test su stavljene još četiri metode za produljenje života rezanog cvijeća, uključujući domaću hranu za cvijeće i nekoliko bakrenih novčića. U svaku vazu autorica Lucia Ferrari dodala je dvije litre vode, a vodu je mijenjala svaka tri dana, piše The Telegraph, a prenosi N1.

Prva poveznica između Viagre i dugovječnosti rezanog cvijeća otkrivena je 1999. godine, kada su australski i izraelski istraživači otkrili da sildenafil citrat (kemijski naziv za Viagru) čini da cvijeće traje tjedan dana duže od uobičajenog vijeka trajanja. Smatra se da je učinak posljedica oslobađanja dušične kiseline, potaknute kemikalijama u Viagri, koja usporava proces truljenja u biljkama i cvijeću.

Najnovije istraživanje provedeno je u Danskoj, gdje su doze sildenafil citrata dodavane u vaze s granama odrezanim s božićnog drvca. Znanstvenici su otkrili da su one u otopini Viagre trajale dulje od grana u aspirinu ili običnoj vodi.

Metoda

Potreban je 1 mg (ima 50 mg u jednoj tableti), otopljen u vazi s vodom.

Rezultati

U početku nije bilo prave razlike između ovih cvjetova i onih s cvjetnom hranom i bakrenim novčićima. Ali do petog dana Ferrari je primijetila da tulipani nisu tako obješeni kao oni u drugim vazama, a ruže i krizanteme izgledaju vrlo svježe. Tulipani su izdržali do desetog dana, a ruže su još uvijek cvjetale.

Vaša reakcija na temu