Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press BIG GAME KOMIŽA Održan prvi dan ribolovnog natjecanja

BIG GAME KOMIŽA Održan prvi dan ribolovnog natjecanja

Donosimo fotogaleriju

U svom jedanaestom izdanju, svečano je otvoreno Međunarodno nadmetanje u ribolovu na velike trofeje 'Offshore challenge Komiža 2024. - Big game Komiža'.

Sve do nedjelje, s tri ribolovna dana kao dio sportskog a uz bogati i zabavni program, traje ovo izlučno natjecanje za odlazak na svjetsku smotru najboljih ribolovaca 'big gamaše' dogodine 2025. u Kostariku.

Samo nadmetanje koje je okupilo tridesetak posada, otvorio je Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva pri domicilnom Ministarstvu poljoprivrede, a sve je popraćeno i veličanstvenim vatrometom.

Uz pozdravne govore, na pozornici na komiškoj rivi podno Komune, natjecateljima, domicilnom stanovništvu te turistima obratili su se još i Tonči Božanić, predsjednik Sportskog ribolovnog kluba Komiža, domaćin ove manifestacije, bivši državni tajnik za ribarstvo, kao i Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, zatim Tonka Ivčević, gradonačenica Komiže i Tena Gorjanović Rajevski, direktorica TZ Komiža, koji su sportskom klubu i Nautičkom centru Komiža sa direktoricom Brigitom Fiamengo, glavna potpora za cjelokupnu organizaciju.

Uz Splitsko-dalmatinsku županiju i župana Blaženka Bobana, te Pomorsko je dobro SDŽ, kao i ministra Tončija Glavinučelnika resornog Ministarstva turizma i sporta koje je pokrovitelj ove trodnevne sportsko-turističke manifestacije, koja se održava pod sudačkom palicom big game izbornika Tončija Lukete iz Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

Što se ekipa tiče, vrhunski ribolovci su stigli u 'najribarskiji grad na svitu' kako tepaju Komiži, predvođeni aktualnim svjetskim prvakom i zlatom osvojenim u Senegalu, našim reprezentativcem Gordanom Svalinom i njegovom ekipom 'Corto' iz kaštelanskog kluba Giričić.

Nakon svečane ceremonije otvaranje, zabava je nastavljena uz odličan koncert grupe Dalmatino predvođenom Ivom Jagnjićem Zdravkom Sunarom.

Ovogodišnje 11. izdanje međunarodnog 'Offshore world challenge – Komiža 2024.', natjecanja u ribolovu na velike morske trofeje, prvog ribolovnog dana imalo je čak 14 aktivnosti.

Tridesetak posada, koje se tijekom tri ribolovna dana bore i za epitet pobjednika ali i vizu koja će najboljem timu osigurati odlazak na svjetsko prvenstvo u Kostarici dogodine, na samom startu nadmetanje detektiralo je kako u komiškom akvatoriju tune – ima!

Pa je od 14 'riba na štapu', jedna tuna donesena na vaganje i to ekipe 'Rodman' kapetana Pere Jeličića, koji su ribu na štapu imali već u 10.37 minuta, a počelo se loviti u 9 sati.

No nažalost tuna nije validna te su ostali bez bodova. Ali su poene posadama donijele ukupno 11 uhvaćenih i puštenih tuna, po sistemu 'catch and release', a dvije tune su nažalost otpale.

Na prvom mjesto, kao najuspješnija ekipa, iskusni ribolovac sa Pelješca, Mato Violić Matuško i njegov tim 'Fishwalker' s 1680 bodova, odnosno imali su sedam tuna na štapu gdje je bilo i duplih hvatanja, double strike.

Trenutno drugo mjesto imaju crnogorski reprezentativci sa 480 bodova odnosno dvije bodovane tune koje se pišu ekipi 'Palmon strike' kapetana Denisa Mandića.

Sa istim brojem bodova 240, trenutno treće mjesto ima tim 'Nevera' iz Trpnja sa kapetanom Antom Benićem i 'Corto', iz kaštelanskog kluba 'Giričića' aktualnih svjetskih prvaka, sada sa kapetanom Bepom Svalinom.

Dok su big gamaši bili na pučini, lovila su i djeca, do 14 godina, u svom 'Little game nadmetanju' i to iz falkuša, tradicijskih brodova komiških ribara.

Među 34 mališana, najbolji ribolovac sa sedam kanjaca težine 390 grama bio je Miće Vladušić, ispred srebrnog Tome Kunca sa 238 gr te brončanog Jure Mardešića koji je imao ulov od 129 grama.

Poredak:

1. Miće Vladušić, 390 grama, 

2. Toma Kunac, 238 grama, 

3. Jure Mardešić, 129 gr, 

4. Ivano Vrbanec, 104 gr, 

5. Gabrijel Tomić 91 gr,

6. Dora Božanić, 84 gr, 

7. Rebeka Nizić, 72 gr, 

8. Margita Stefanović 58 gr, 

9. Roko Sekula, 56 grama.

Vaša reakcija na temu