Jesen je godišnje doba obilja – zreli plodovi, bogati okusi i prirodna hrana koja grije i liječi. Osim što nam donosi kulinarske užitke, jesen je idealno vrijeme da ojačamo organizam za nadolazeće hladne mjesece. Donosimo pregled najzdravijih jesenskih namirnica i razloge zbog kojih bi se trebale češće naći na vašem stolu.
1. Jabuke
Stara poslovica 'Jedna jabuka na dan tjera liječnika iz kuće van' nije slučajna. Jabuke su bogate prehrambenim vlaknima, posebno pektinom, koji potiče zdravu probavu i regulira kolesterol. Sadrže i vitamin C, kalij te niz antioksidansa koji smanjuju upalne procese.
2. Buče i bundeve
Bundeva je bogata beta-karotenom, pigmentom koji tijelo pretvara u vitamin A – ključan za dobar vid, zdravlje kože i imunitet. Osim toga, sadrži kalij, vlakna i vitamine C i E. Bundeva je niskokalorična, ali vrlo zasitna – idealna za one koji paze na težinu.
3. Orašasti plodovi
Orasi, bademi, lješnjaci i ostali orašasti plodovi bogati su omega-3 masnim kiselinama, biljnim proteinima, magnezijem i vitaminom E. Pomažu u zaštiti srca, moždanih funkcija i održavanju zdrave kože. Šaka dnevno je idealna mjera. Najbolje ih je jesti sirove i neslane. Orasi su poznati i po pozitivnom učinku na raspoloženje i kognitivne funkcije.
4. Kupusnjače
Kelj, brokula, cvjetača, prokulice – sve su to članovi obitelji kupusnjača, poznati po svojim detoksikacijskim svojstvima. Sadrže sulforafan – biljni spoj s potencijalnim antikancerogenim učinkom. Bogate su vitaminom C, vlaknima i folatima. Pomažu jetri u obradi toksina i jačaju imunitet.
5. Kruške
Kruške su odličan izvor prehrambenih vlakana, osobito ako se jedu s korom. Sadrže i vitamin C, bakar i antioksidanse koji potiču zdravlje srca i imunološkog sustava. Nježne su za probavni sustav i često se preporučuju osobama s osjetljivim želucem.
6. Mrkva
Mrkva je izuzetno bogata beta-karotenom, koji tijelo koristi za proizvodnju vitamina A. Osim toga, sadrži i vitamin K, biotin i kalij. Jača imunitet, potiče zdravlje kože te ima protuupalna svojstva. Najviše koristi ima kad se termički obradi s malo masnoće (npr. maslinovog ulja), jer se tada bolje apsorbira beta-karoten.
7. Grožđe
Grožđe, posebno tamne sorte, bogato je polifenolima poput resveratrola, koji štiti krvne žile i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Sadrži i vitamine C i K, mangan i razne biljne spojeve s protuupalnim učinkom. Grožđe je slatko i energetski bogato, pa ga konzumirajte umjereno.
8. Batat
Batat ili slatki krumpir je izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, vlakana i vitamina A, B6 i C. Ima nizak glikemijski indeks i pomaže održati stabilnu razinu šećera u krvi. Podržava zdravlje probave, kože i mozga.
9. Luk i češnjak
Obje ove namirnice sadrže alicin – spojeve sa snažnim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Redovitom konzumacijom mogu smanjiti rizik od prehlada i infekcija. Češnjak smanjuje tlak i kolesterol, a dobar je i za zdravlje srca. Luk je bogat antioksidansima koji smanjuju upale i podržavaju detoksikaciju.
10. Gljive
Gljive su među rijetkim biljnim izvorima vitamina D, što ih čini izuzetno važnima u hladnijim mjesecima. Osim toga, sadrže selen, kalij i vlakna te imaju nizak udio kalorija.