Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TJEDAN VRHUNSKE SPIZE U BOLU promocija Dalmatinske marende uz cooking show i Ivana Pažanina

TJEDAN VRHUNSKE SPIZE U BOLU promocija Dalmatinske marende uz cooking show i Ivana Pažanina

Od 21. do 27. listopada

Njen je temelj izvrsna lokalna namirnica i tradicionalna receptura, a predstavlja odmor, okrjepu i druženje - Dalmatinska marenda mnogo je više od objeda, ona je simbol mediteranskog načina života.

'Iznimno nas veseli što njen, na ovim prostorima toliko omiljen koncept, i dalje promičemo i slavimo putem sjajnog festivala hrane i vina, a gastro razglednicu ovog ćemo puta poslati - iz atraktivnog Bola!', poručuju organizatori.

Naime, u organizaciji Turističke zajednice Općine Bol, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinske županije, od 21. do 27. listopada 2024. održava se Bol Gourmet Week, koji nam već sada miriše - na nezaboravno gourmet&wine iskustvo. Prilika je to da u nekom od bolskih restorana, konobi i vinarija, koji će za vrijeme trajanja festivala imati Dane otvorenih vrata, kušamo Dalmatinsku marendu; a udarnog dana manifestacije - 22. listopada, na radost svih bonkulovića, mjesnom rivom će zavladati mirisi i okusi autohtonih delicija, prhkih i rahlih otočkih kolačića i sofisticiranih koktela.

Cooking show na otvorenom

Ako znamo da je za teću 'zadužena' Srednja škola Bol predvođena profesoricom Adom Seferagić i poznatim hrvatskim chefom Ivanom Pažaninom, omiljenim domaćim TV licem i jednim od najvećih zagovaratelja dalmatinske spize, to može značiti samo jedno - garanciju dobrog obida! A obid će biti malo je reć' dobar – jelo koje zvuči nemoguće, ali je zapravo - božanstveno! - pašta fažol na brujet!

'Želite li saznati kakav okus ima majstorski sljubljena morska riba i grah, pridružite nam se 22.10. u 12.00 sati na bolskoj Rivi, kada započinje Cooking show. Srednja škola Bol će u suradnji s Ivanom pripremiti ovo krasno bračko autohtono jelo i podijeliti porcije, no gastro uzbuđenjima tu nije kraj - mi jedva čekamo kušati i savršeno mirisne bračke medenjake i mekane bolske cvite, čiji je čarobni sastojak - amonijak (amonijev hidrogenkarbonat)! Riječ je o slastičarskom ledenom kvascu koji za razliku od praška za pecivo, čini da tijesto raste 'u širinu' i zapravo je prava originalna 'caka' u njihovoj pripravi - njegov miris tijekom pečenja u potpunosti ispari, a ostanu neodoljivo mekani prhki kolačići kojima nema premca', dodaju organizatori.

Restorani i konobe: Argento, Santo, Taverna, Ranč, Vendetta by Vagabundo i beach bar Noa, hedonističke su adrese koje će svakog dana od 12 do 15 sati nuditi sjajne opcije marende i mediteranske kužine. Sve dane manifestacije moguće je kušati vrhunska bračka vina u vinariji Stina.

Bit će tu pašticade, janjećeg gulaša, salate od hobotnice, pašte fažol na brujet, bračke janjetine... Vrijedni Pažanin će ih u sklopu Gastro patrole s grupom novinara u sklopu prigodnog programa 22. listopada obići po zadatku.

Dođite guštat

Pokazati gastronomsku ostavštinu uz direktnu prezentaciju pripreme i podjelu degustacijskih porcija, nama se čini kao sjajna ideja - gostima koji u to vrijeme borave u hotelima i privatnom smještaju te nautičarima, omogućit će se doživljaj Bola u najboljem izdanju i odista nezaboravno wine&gourmet iskustvo.

'Znajući da je Bol za ovu priliku pripremio svoje najbolje namirnice od stađuna, bolje pozivnice od ove ne možemo ni zamisliti, a kada bismo je morali svesti na svega dvije riječi, ona bi zvučala vrlo jednostavno: dođite guštat!', zaključuju organizatori.

Vaša reakcija na temu