Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flockine from Pixabay Tigar torta: Retro klasik koji vraća okus djetinjstva

Tigar torta: Retro klasik koji vraća okus djetinjstva

Donosimo recept

U eri modernih deserata i trendovskih slastica, rijetki su kolači koji izazivaju toliku nostalgiju kao tigar torta. Ova prugasta poslastica, poznata po karakterističnom uzorku koji podsjeća na tigarovo krzno, bila je nezaobilazni dio obiteljskih proslava i rođendana 80-ih i 90-ih godina. Danas, kada se sve više vraćamo tradicionalnim receptima, tigar torta ponovno pronalazi svoje mjesto na stolovima.

Osim što izgleda atraktivno, torta je jednostavna za pripremu i ne zahtijeva skupe sastojke. Kombinacija laganog biskvita od vanilije i kakaa uz laganu kremu čini je omiljenom među svim generacijama.

Sastojci za biskvit:

- 6 jaja

- 200 g šećera

- 200 ml ulja

- 200 ml mlijeka

- 400 g brašna

- 1 prašak za pecivo

- 2 žlice kakaa

Priprema biskvita:

Umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.

Dodati ulje i mlijeko, zatim postupno umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Smjesu podijeliti na dva dijela – u jedan umiješati kakao.

Na sredinu kalupa naizmjence ulijevati žlicu svijetle i žlicu tamne smjese. Tako nastaju pruge karakteristične za tigar tortu.

Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta.

Sastojci za kremu:

- 500 ml mlijeka

- 3 žumanjka

- 3 žlice šećera

- 2 žlice gustina

- 100 g čokolade za kuhanje

- 200 g maslaca

Priprema kreme:

Odvojiti dio mlijeka i u njemu razmutiti žumanjke, šećer i gustin.

Ostatak mlijeka zakuhati, zatim dodati razmućenu smjesu i kuhati dok se ne zgusne.

Podijeliti kremu na dva dijela – u jedan dodati čokoladu da se otopi.

Ohladiti, zatim umiješati izrađeni maslac.

Slaganje:

Pečeni biskvit prerezati na tri dijela, premazivati naizmjenično tamnom i svijetlom kremom, a na kraju cijelu tortu premazati i ukrasiti po želji.

Povratak starim okusima

Tigar torta nije samo kolač, već i podsjetnik na vremena kada se slastice pripremale s puno pažnje i topline domaće kuhinje. Danas, kad je trend povratka retro receptima sve jači, ova torta ponovno postaje zvijezda obiteljskih okupljanja.

Vaša reakcija na temu