Bilo da pečete odreske, piletinu ili junetinu u tavi, za samo 15 minuta i nekoliko sastojaka možete napraviti savršen umak pun okusa i mirisa...
Sokove i stvrdnutu masnoću punu okusa i arome koji ostanu u tavi od pečenja mesa nemojte baciti. Umjesto toga iskoristite ih za slastan umak na bazi senfa.
Za pripremu će poslužiti bilo koji bolji senf, a iskoristiti možete i zrnati, koji će dati finu teksturu. Dodati možete i začinsko bilje poput majčine dušice, a savršeno će odgovarati i kurkuma ili začinska mješavina poput za'atara, piše punkufer.
Sastojci za umak od senfa:
2 žlice maslaca
1 ljutika
60 ml vermuta ili konjaka
360 ml vrhnja za šlag bez šećera
1 i ½ žlica kvalitetnog senfa
1 žličica meda (po želji)
1 žlica sitno nasjeckane majčine dušice
sol i papar po ukusu
Priprema umaka od senfa:
Nakon što ispečete odrezak ili meso, izvadite ga iz tave pa isključite vatru da se malo ohladi (5-6 minuta).
Dodajte maslac i sitno sjeckanu ljutiku te ponovno uključite vatru da zadržite srednje visoku temperaturu. Pirjajte ljutiku dok ne postane prozirna (oko 4-5 minuta).
Pažljivo dodajte vermut ili konjak pa kuhajte 3-4 minute ili dok se alkohol ne reducira na pola.
Dodajte vrhnje i med pa pustite da lagano kuha. Kuhajte dok ne dobijete gustoću gustog tijesta za palačinke.
Maknite s vatre, ali dok je umak i dalje vruć, umiješajte senf i majčinu dušicu. Kušajte pa posolite i popaprite prema ukusu.