Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Sočan kolač s breskvama

RECEPT Sočan kolač s breskvama

Desert koji miriše na ljeto

Breskve su jedno od najomiljenijih ljetnih voća – slatke, mirisne i pune soka. Odlične su svježe, ali u kolačima otkrivaju novu dimenziju okusa. Donosimo recept za jednostavan, a iznimno sočan kolač s breskvama koji će osvojiti i najzahtjevnija nepca.

Sastojci:

- 3 jaja

- 150 g šećera

- 1 vanilin šećer

- 150 ml ulja

- 180 ml jogurta

- 250 g glatkog brašna

- 1 prašak za pecivo

- 4 veće breskve (ili nektarine)

- prstohvat soli

- šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U većoj zdjeli miksajte jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postanu pjenasti.

Umiješajte ulje i jogurt, a zatim lagano dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli.

Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup (otprilike 25x30 cm).

Breskve operite, ogulite i narežite na kriške. Rasporedite ih po vrhu tijesta.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet više:

Za bogatiji okus, breskve možete prethodno kratko karamelizirati na tavi s malo maslaca i smeđeg šećera. Također, u smjesu možete dodati malo ribane korice limuna ili cimeta, koji će naglasiti voćnu svježinu.

Ovaj kolač je idealan za popodnevno druženje uz kavu ili kao lagani ljetni desert. Jednostavan je za pripremu, a sočne breskve čine ga pravim sezonskim hitom.

Vaša reakcija na temu