Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Lazanje od kelja

RECEPT Lazanje od kelja

Ukusna i zdrava alternativa onim klasičnima

Lazanje od kelja odličan su spoj bogatog nadjeva i mekanih listova kelja, a idealne su za sve one koji traže laganiji obrok prepun okusa.

U ovom receptu donosimo vam upute za pripremu lazanja od kelja u vegetarijanskoj varijanti, no slobodno se možete poigrati i s mesnim okusoma, piše Novi list.

Sastojci za četiri osobe:

  1 kelj od cca 800 g
  1 dimljena scamorza
  500 ml mlijeka
  80 g parmezana
  20-30 g maslaca
  50 g brašna
  1 do 2 ljutike
  krušne mrvice
  listići kadulje
  muškatni oraščić
  list lovora
  maslinovo ulje
  sol, papar

Priprema:

Zakuhati 2 litre lagano posoljene vode. Kelju pažljivo ukloniti veće listove koje ćete zatim kuhati 10 do 15 minuta s listom lovora. Dok se listovi kuhaju, sredinu kelja oprati i narezati, a isto učiniti i s ljutikom. Kuhane listove ocijediti, a vodu od kuhanja sačuvati. Mlake listove poslagati na papir da se posuše te im ukloniti deblji dio, koji nemojte baciti. U dubljoj tavi otopiti maslac te na njemu dinstati narezani kelj, ljutiku i one deblje dijelove koje ste sitno narezali.

Dodati listiće kadulje, malo posoliti, podliti vodom u kojoj se kuhao kelj te kuhati 20-ak minuta. Kada je povrće omekšalo, dodati brašno, dobro promiješati i zatim uliti mlijeko. Pustiti da bešamel umak zakuha i kuhati par minuta na laganoj vatri.

Dodati muškatni oraščić i po potrebi sol. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namastiti, posuti krušnim mrvicama te na njih rasporediti prvi sloj listova kelja, povrh rasporediti bešamel umak, posuti s malo parmezana i posložiti red sira scamorza narezanog na ploške ili kockice.

Slagati dok se ne potroše svi sastojci, a završiti slojem bešamela i parmezana. Peći 20-ak minuta. Pustiti da se odmore koju minutu te poslužiti.

Vaša reakcija na temu