Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Kruh od tikvica

RECEPT Kruh od tikvica

Mekan, sočan i zdrav

Ako tražite način kako iskoristiti sezonske tikvice i napraviti nešto jednostavno, a ukusno, ovaj kruh od tikvica idealan je izbor. Tikvice daju kruhu sočnost, dok dodatak začina i sira pruža bogat i aromatičan okus. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog, uz jogurt, salatu ili čak kao prilog uz glavno jelo.

Sastojci:

- 2 srednje tikvice (oko 300 g naribanih)

- 2 jaja

- 100 ml maslinovog ulja

- 200 g glatkog brašna

- 1 prašak za pecivo

- 1/2 žličice soli

- 1/4 žličice papra

- 100 g naribanog sira (gauda, cheddar ili po želji)

- 1 češanj češnjaka (sitno sjeckan)

- Po želji: sjeckani peršin, origano ili bosiljak

Priprema:

1. Priprema tikvica:

Operite i naribajte tikvice, posolite ih malo i ostavite 10-ak minuta da puste vodu. Zatim ih dobro ocijedite rukama ili kroz gazu.

2. Mokri sastojci:

U većoj posudi umutite jaja i dodajte maslinovo ulje. Ubacite ocijeđene tikvice i dobro promiješajte.

3. Suhi sastojci:

U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i papar. Dodajte naribani sir i sjeckani češnjak (i začine po želji).

4. Spajanje:

Suhe sastojke dodajte mokrima i lagano promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ne miješajte predugo.

5. Pečenje:

Smjesu prebacite u kalup za kruh (podmazan ili obložen papirom za pečenje). Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Provjerite čačkalicom – ako izađe suha, kruh je gotov.

6. Hlađenje:

Ostavite kruh da se malo ohladi prije rezanja kako se ne bi raspadao.

Savjeti:

- Umjesto običnog brašna, možete koristiti integralno ili raženo za zdraviju verziju.

- Dodajte malo naribane mrkve ili sjemenki (suncokret, lan) za dodatnu teksturu.

- Kruh možete i zamrznuti – narežite ga na kriške i spremite u zamrzivač. Po potrebi samo podgrijte u pećnici ili tosteru.

Ovaj kruh od tikvica nije samo ukusan, već i praktičan – jednostavno ga je pripremiti, lako se čuva i savršeno se uklapa u svaki obrok. Isprobajte recept i uživajte u kombinaciji zdravih sastojaka i neodoljivog okusa.

Vaša reakcija na temu