Talijanska frittata jelo je siromašne kuhinje, koje ovisno o tome što imate u hladnjaku može postati itekako bogato okusima i mirisima te vas držati sitima satima...
Tražite li doručak koji može nahraniti puno ljudi, s frittatom ne možete pogriješiti. Radi se o jednom od najpopularnijih talijanskih jela za koje će vam trebati jaja – i ono što imate u hladnjaku ili smočnici, poput povrća, mesa ili sira.
Frittata je dušu dala za čišćenje hladnjaka od viška hrane; bilo da vam ostane kakva paprika viška, piletina iz juhe, komadić sira, ili usamljena rajčica. Fritatta podsjeća na omlet, ali se ipak od njega razlikuje, što dobro znaju Istrani i Dalmatinci jer su je objeručke usvojili i nazvali fritajom. Za razliku od omleta, koji se od A do Ž radi u tavi na štednjaku – frittata se često stavlja u pećnicu da se fino zapeče. Također je možete potpuno skuhati na štednjaku ili potpuno u pećnici. Varijacija na temu je i quiche, koji se pak prepoznaje po korici od prhkog tijesta, piše punkufer.
Obrok sportaša
U potrazi za slasnom frittatom pronašli smo recept koji bi se mogao svidjeti sportašima, kao i svima koji su u treningu jer mu ne dostaje proteina za lakše oblikovanje mišića. Koristiti možete piletinu iz juhe, ostatke pečene piletine, ili pak brzinski ispeći pileća prsa pa ih dodati u smjesu od jaja. Umjesto piletine, poslužit će i ploške kobasice koje prethodno popecite u tavi ili pak slanina, a poigrati se možete i s raznim vrstama sireva poput mozzarelle, kozjeg sira, fete…
Sastojci za frittatu:
12 velikih jaja
120 ml punomasnog mlijeka
½ žličice soli
¼ žličice crnog papra
2 žlice svježe nasjeckanog kopra
2 žlice svježe nasjeckanog bosiljka
240 g kuhane i usitnjene piletine
3 žlice maslaca
1/2 male glavice luka, sitno nasjeckane
700 g listova špinata
240 g naribanog sira (mozzarella)
120 g feta sira, izmrvljenog
1 mladi luk po želji
Priprema frittate:
Zagrijte pećnicu na 175°C.
U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, sol, papar, kopar, bosiljak i piletinu. Umutite dok se svi sastojci ne sjedine.
Zagrijte tavu od lijevanog željeza promjera 30 cm na srednje jakoj vatri i dodajte maslac. Kad se otopi, dodajte luk i pržite ga oko 3-4 minute dok ne postane proziran. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene.
Ulijte smjesu jaja u tavu i ravnomjerno pospite naribanim sirom i fetom. Pecite na srednje laganoj vatri oko 5 minuta.
Prebacite tavu u pećnicu i pecite 18-20 minuta ili dok jaja ne budu potpuno pečena.
Ostavite da se hladi oko 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Po želji ukrasite sjeckanim mladim lukom.