Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Frittata od piletine, sira i špinata

RECEPT Frittata od piletine, sira i špinata

Omiljeno jelo sportaša

Talijanska frittata jelo je siromašne kuhinje, koje ovisno o tome što imate u hladnjaku može postati itekako bogato okusima i mirisima te vas držati sitima satima...

Tražite li doručak koji može nahraniti puno ljudi, s frittatom ne možete pogriješiti. Radi se o jednom od najpopularnijih talijanskih jela za koje će vam trebati jaja – i ono što imate u hladnjaku ili smočnici, poput povrća, mesa ili sira. 

Frittata je dušu dala za čišćenje hladnjaka od viška hrane; bilo da vam ostane kakva paprika viška, piletina iz juhe, komadić sira, ili usamljena rajčica. Fritatta podsjeća na omlet, ali se ipak od njega razlikuje, što dobro znaju Istrani i Dalmatinci jer su je objeručke usvojili i nazvali fritajom. Za razliku od omleta, koji se od A do Ž radi u tavi na štednjaku – frittata se često stavlja u pećnicu da se fino zapeče. Također je možete potpuno skuhati na štednjaku ili potpuno u pećnici. Varijacija na temu je i quiche, koji se pak prepoznaje po korici od prhkog tijesta, piše punkufer.

Obrok sportaša 

U potrazi za slasnom frittatom pronašli smo recept koji bi se mogao svidjeti sportašima, kao i svima koji su u treningu jer mu ne dostaje proteina za lakše oblikovanje mišića. Koristiti možete piletinu iz juhe, ostatke pečene piletine, ili pak brzinski ispeći pileća prsa pa ih dodati u smjesu od jaja. Umjesto piletine, poslužit će i ploške kobasice koje prethodno popecite u tavi ili pak slanina, a poigrati se možete i s raznim vrstama sireva poput mozzarelle, kozjeg sira, fete…

Sastojci za frittatu:

12 velikih jaja

120 ml punomasnog mlijeka

½ žličice soli

¼ žličice crnog papra

2 žlice svježe nasjeckanog kopra

2 žlice svježe nasjeckanog bosiljka

240 g kuhane i usitnjene piletine

3 žlice maslaca

1/2 male glavice luka, sitno nasjeckane

700 g listova špinata

240 g naribanog sira (mozzarella)

120 g feta sira, izmrvljenog

1 mladi luk po želji

Priprema frittate:

Zagrijte pećnicu na 175°C.

U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, sol, papar, kopar, bosiljak i piletinu. Umutite dok se svi sastojci ne sjedine.

Zagrijte tavu od lijevanog željeza promjera 30 cm na srednje jakoj vatri i dodajte maslac. Kad se otopi, dodajte luk i pržite ga oko 3-4 minute dok ne postane proziran. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene.

Ulijte smjesu jaja u tavu i ravnomjerno pospite naribanim sirom i fetom. Pecite na srednje laganoj vatri oko 5 minuta.

Prebacite tavu u pećnicu i pecite 18-20 minuta ili dok jaja ne budu potpuno pečena.

Ostavite da se hladi oko 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Po želji ukrasite sjeckanim mladim lukom.

Vaša reakcija na temu