Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a okusom je fantastičan. Miss Gastro donosi recept za ledenu slasticu od šljiva i njome slavimo Svjetski dan sladoleda, najslađi praznik koji se slavi treće nedjelje u srpnju.
Ako želiš malo manje slatku verziju možeš umjesto 300 ml vrhnja za šlag koristiti 150 ml vrhnja za šlag i 150 ml grčkog jogurta.
Kekse biraj prema ukusu - mogu biti petit beurre, čajni kolutići, plazma, Oreo... Koji god su ti najdraži, ili ih baš imaš kod kuće,
Sastojci
šljive 450 g
šećer kristal 250 g
bjelanjak 2 kom
vrhnje za šlag 300 ml
keksi 300 g
voda 100 ml
voda 2 žlica
Postupak
Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obloži papirom za pečenje.
Šljive očisti od koštica, potom ih u posudi pomiješaj sa 2 žlice vode i 100 g šećera.
Stavi na laganu vatru i kuhaj 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.
Pusti da se šljive malo ohlade, a zatim ih smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom.
Šljive procijedi kroz cjedilo da ukloniš komadiće kože. Ostavi da se hladi.
Ostalih 150 g šećera pomiješaj sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhaj oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne rastopi.
Bjelanjke miksaj dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipaj sirup od šećera i vode.
U drugoj posudi smiksaj šlag, a zatim lagano umiješaj šljive, bjelanjke i natrgaj kekse. Ovaj put sam koristila zobene kekse. Prebaci u pripremljeni pleh i stavi na hlađenje. Izvadi iz zamrzivača 5-10 minuta prije posluživanja.