Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com RECEPT Brzi kruh za sve koji nisu stigli u kupovinu

RECEPT Brzi kruh za sve koji nisu stigli u kupovinu

Gotov za manje od sat vremena

Dogodi se svima – praznici, gužva, zatvorene trgovine ili jednostavno zaboravimo kupiti kruh. No panici nema mjesta. Uz jednostavan recept, miris svježe pečenog kruha možete imati na stolu za manje od sat vremena, bez dugog čekanja na dizanje tijesta i bez puno kompliciranja. Brzi kruh idealan je za doručak, ručak ili večeru, a savršeno se slaže uz juhe, gulaše, nareske ili samo malo maslaca.

Ono što ovaj recept čini posebno praktičnim jest to što koristi osnovne sastojke koje gotovo uvijek imamo u kuhinji: brašno, jogurt ili mlijeko, prašak za pecivo i malo soli. Nema kvasca, nema čekanja satima na dizanje – samo zamijesite, oblikujte, ispečete i uživate.

Za brzi kruh trebat će vam:

– 500 g glatkog ili polubijelog brašna

– 1 prašak za pecivo

– žličica soli

– 1 žlica ulja

– 300 ml jogurta ili mlijeka (po potrebi dodati malo više ili manje)

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke, potom dodajte jogurt ili mlijeko i ulje te zamijesite meko, ali ne ljepljivo tijesto. Oblikujte ga u okrugli ili duguljasti kruh, lagano zarežite nožem po vrhu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 do 200 stupnjeva oko 30 do 40 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu koricu. Kada izvadite, zamotajte ga na nekoliko minuta u kuhinjsku krpu kako bi ostao mekan iznutra.

Dodatna prednost ovog kruha je što ga možete prilagoditi svom ukusu. Ako volite mirisne note, dodajte malo ružmarina, češnjaka u prahu ili sjemenki. Za rustikalniju verziju koristite mješavinu integralnog i bijelog brašna. A ako volite mekšu koricu, premažite ga malo mlijekom prije pečenja.

Brzi kruh je dokaz da za toplinu doma i svjež miris pečenog tijesta ne treba puno vremena. Kad god se nađete u situaciji bez kruha – pećnica, nekoliko sastojaka i malo volje bit će sasvim dovoljni.

Vaša reakcija na temu