Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NoName_13 from Pixabay Pita od šljiva: Mirisna poslastica za kraj ljeta i početak jeseni

Pita od šljiva: Mirisna poslastica za kraj ljeta i početak jeseni

Donosimo recept

Kada šljive dozriju i preplave tržnice svojim bogatim bojama – od tamnoljubičaste do plavkaste – teško im je odoljeti. Osim što su zdrave i ukusne svježe, šljive su i savršen sastojak za slastice koje mame mirisom i izgledom. Jedna od njih je i klasična pita od šljiva, desert koji spaja domaću tradiciju i jednostavan užitak.

Zašto šljive?

Šljive su prava riznica vlakana i vitamina, a njihova prirodna slatkoća i lagana kiselkastost čine ih idealnim voćem za kolače. U kombinaciji s prhkim tijestom i mirisnim začinima poput cimeta, nastaje pita koja vraća u djetinjstvo i podsjeća na bakinu kuhinju.

Sastojci za tijesto:

- 300 g brašna

- 150 g maslaca (hladnog)

- 80 g šećera

- 1 jaje

- prstohvat soli

- 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

- 600 g šljiva (očišćenih i prepolovljenih)

- 80 g šećera (po želji više ili manje, ovisno o slatkoći šljiva)

- 1 žlica cimeta

- 2 žlice griza ili mljevenih oraha (za upijanje soka)

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol, dodajte na kockice narezan hladni maslac te rukama ili mikserom utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i kiselo vrhnje, pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta.

Jedan dio tijesta razvaljajte i položite u namašćen kalup. Posipajte grizom ili orasima.

Rasporedite šljive po tijestu, pospite šećerom i cimetom.

Od drugog dijela tijesta napravite mrežicu ili ga jednostavno položite preko nadjeva.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnosmeđu boju.

Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanilije ili hladno uz šalicu čaja ili kave.

Slatki miris doma

Pita od šljiva nije samo kolač – to je desert koji okuplja obitelj za stolom i stvara uspomene. Miris pečenih šljiva i cimeta ispunjava dom i poziva na zajedničko uživanje.

Vaša reakcija na temu