Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivana Topić Masterclass o kaštelanskom Crljenku u Turističko ugostiteljskoj školi Split

Masterclass o kaštelanskom Crljenku u Turističko ugostiteljskoj školi Split

Spoj povijesti, tradicije i edukacije

Deset Crljenaka za čistu desetku 

Turističko ugostiteljska škola Split u srijedu je bila domaćin masterclassa pod nazivom 'Povratak korijenima Kaštelanskog Crljenka' kojeg je vodio renomirani enolog Slaven Jeličić. Kušalo se deset Crljenaka, gdje je istaknuta kvaliteta ove sorte, nadaleko poznate pod imenom Zinfandel. Tom prilikom vinari su razmijenili svoja iskustva i istaknuli važnost poznavanja vinske povijesti i utjecaja Crljenka u svijetu.

Gostovanje Crljenka kaštelanskog u Splitu upriličeno je u sklopu partnerstva, Turističko ugostiteljske škole i manifestacije Zinfest, lokalnog vinskog događaja koji u fokus stavlja kaštelanske vinare i njihove sorte. Upravo kaštelanski vinogradi ispisali su povijest, a zahvaljujući trudu i radu vinara nastavlja se tradicija Crljenka - te vrhunske vinske kapljice koja se kušala na masterclassu u Wine bar Akademis.

Vina koja su se kušala su: Skaramuća – Crljenak Elegance berba 2022., Kastel Sikuli - Kaštelanski Crljenak berba 2023., Bratinčević  - Zinfanedel berba 2023., Markus – Fetivi Crljenak berba 2020., Putalj Zinfandel – Kaštelanski Crljenak berba 2022., Bedalov – Castel Zinfandel berba 2023., Vinarija Marin Milan – Crljenak Kaštelanski berba 2024., OPG Ivica Radunić – Zinfandel Crljenak berba 2021., OPG Perišin  - Crljenak berba 2024. i Vina Vuina  - Crljenak Štafileo berba 2018.

Masterclass je okupio renomirane stručnjake i lokalne vinare, te stručnjake iz sektora ugostiteljstva, koji su imali priliku na istom mjestu kušati deset različitih etiketa Crljenka i educirati se o procesu njihove proizvodnje, povijesnim činjenicama, ali i njihovom utjecaju na tržištu. Među sudionicima bili su i učenici Turističko-ugostiteljske škole Split, koji su imali priliku promatrati događanje i iz prve ruke naučiti o procesima proizvodnje vina, povijesnu važnost spomenutih sorti, te način serviranja istih.

Riječ je o istoj sorti vina koja se stilski razlikuju, od elegantnih do tradicionalnijih, odnosno moćnijih, kazao nam je tom prilikom enolog Slaven Jeličić i istaknuo važnost poznavanja vinske povijesti i utjecaj Crljenka u vinskom svijetu. Uz to, stavio je naglasak na Crljenkovo 'putovanje po svijetu' i dao je konkretne smjernice kako se Crljenak može dodatno iskoristiti i poboljšati kao poznati vinski brend.

- Kao vinska destinacija, jako smo zanimljivi jer smo egzotični, korijeni Crljenka su ovdje. Također je važno spomenuti kako je došlo do otkrića, da je Zinfandel jednako Crljenak i Primitivo. Nakon tog otkrića, mnogi su ljudi počeli saditi vinograde u Kaštelima, ali i na Pelješcu, u Komarni i čak blizu Zadra. Važno je potaknuti projekte za sadnju novog Crljenka, jer je cilj očuvanje kulturne baštine. Dalmacija je, na sreću, bogata autohtonim sortama, koje su sve više tražene. Kada idete na tržište, zanimljivi ste s nekom sortom koju nitko nikada nije probao. Crljenak, koji ima poveznicu sa Zinfandelom, može odlično proći na tržištu, kako zbog svoje povijesti, tako i zbog kvalitete – zaključio je Jeličić.

Dodajmo kako se ova večer sastojala od dvije manifestacije, tematskog masterclassa pod nazivom 'Povratak korijenima Kaštelanskog Crljenka' nakon koje je uslijedila tematska večera u kojoj su se uparivale sorte Crljenka s prigodnim tematskim jelovnikom u pet sljedova.

Prema riječima Ive Bilića, ravnatelja Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole u Splitu u planu je održavanje još sličnih tematskih večeri u Akademisu, u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti Split. 

- Ovakav koncept je itekako važan, budući da povezuje tradiciju, kulturu, lokalne vinare i edukaciju. Upravo s ovakvom vrstom događanja se širi svijest o vinima, podiže se standard na tržištu, te unaprjeđuje povezivanje stručnjaka iz sektora turizma i ugostiteljstva – zaključio je Bilić i podsjetio da će i dalje nastaviti uspješnu dugogodišnju suradnju s manifestacijom Zinfest, gdje je u ime orginizatora ovog Festivala Crljanka i rođaci, Srećko Radnić iz klastera Zora sudjelovao na tematskom masterclassu.

Vaša reakcija na temu