Iako smo poprilično zagazili u prvu polovinu listopada, te su sparne ljetne dane zamijenili svježiji i kišovitiji, proteklog vikenda na Visu šušura - osobito onog po guštima nautičara i gastronomada nije falilo.
Održana je i jubilarna 80. Viška regata (Split-Vis-Split). Iz Splita je u Vis stiglo 150 jedrilica, s više od 1000 jedriličara. Jedriličari su se suočili s izazovnim uvjetima na moru, gdje uz jugo brzine do 28 čvorova i more 4-5, stvarajući iznimno zahtjevne uvjete za natjecanje.
Po dolasku u Vis dočekala ih je prava fešta od gastronomije 1. Viški tjedan gastronomije, priprema i podjela tradicionalnog fažola, marenda u lokalnim restoranima i konobama i degustacija vina i ulja.
Vis Gourmet Week, manifestacija s eno-gastro predznakom održala se u gradu Visu od 14. do 19. 10. 2024., u organizaciji Turističke zajednice grada Visa i Grada Visa, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u fokus je stavila kraljicu mediteranske spize - Dalmatinsku marendu.
Manifestacija je okupila domaće proizvođače hrane i pića uz sudjelovanje lokalnih restorana i konoba s ponudom izvornih jela i autohtonih sorta vina viškog kraja. Domaći i strani gosti kroz cijeli tjedan su mogli uživati u etno-gastro ponudi viške destinacije.
Iako je sama manifestacija započela 14. listopada, kada su viški restorani i konobe nudili tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, glavno događanje upriličeno je 18. listopada u 11.00 sati na kojem je Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo pripremila fažol na brujet.
I dok se nekada davno ovo jelo od miješane ribe - ostataka ribarskih ulova koje je bilo teže prodati - smatralo siromaškom spizom, danas znamo da je u pitanju vrhunska autohtona delicija. Podijeljeno je više od 400 porcija.