Povodom blagdana sv. Martina splitski restorani Corto Maltese, Pandora Greenbox Vegeteria, Noštromo i PiNKU fish & wine uparuju ponajbolja hrvatska vina uz prezentaciju svojih jelovnika.
U petak, 12. studenog, u 20:00h rezervirajte stol na najinteresantnijoj splitskoj gastro destinaciji, ulici Obrov i Kraj Svete Marije na splitskoj Peškariji.
U suradnji s poznatim hrvatskim vinarima spomenuti restorani spremaju večeru u više sljedova te uparuju s gratis čašama vina.
Vinari koji će se prezentirati u ovoj tradicionalnoj manifestaciji su poznati Krauthaker sa svojom hvaljenom Graševinom Mitrovac, Enjingi uz Pinot Noir, Malvazija Brut kuće Medea, Šoškićev Pinot Gris, Pelješki vinar Radović sa svojim Postupom, vinarija Kos i njihov Rose.
Otok Korčula nam šalje Pošip Nericu, Pošip Merga Victa, Babić Testament, a iz kuće Puhelek iz Zeline stiže nam pjenušac Kraljica.
Prije večere kao što je i tradicija probat će se nekoliko sorti mlade varijante iz ove godine uz čašicu razgovora s vinarima.
Probat ćemo mlada vina vinarije Tomić s Hvara, Radaljevu Mednu, Zlataricu vinara Gašpara te vina kuće Županović.
Corto Maltese pripremio nam je za ovu prigodu mesna i riblja jela.
Riblji menu otvara tartarom od tune s kremom od kapule i perlama od limunskog aceta.
Tripice od grdobine s njokima od ricotte su drugi pjat Corta, a za treći pripremili su nam tri vrste čoko moussea, čokoladni brownie uz dehidrirani mliječni mousse.
Mesni menu Corto Maltese započinje s tartarom od janjetine uz maslo od inćuna i kremu od kapule, prati ga drugi pjat s orzotom od sporo kuhanog goveđeg repa.
'Sućo slatki greh' je desert za kraj.
Odabir vina za Cortov menu su Rose Kos, Babić Testament, Pošip Merga Victa i pjenušac Kraljica.
Cijena menua od 3 slijeda s uključenim vinima je 250,00 kn, rezervacije na: 021587201 ili na Facebook stranici.
PiNKU fish&wine ovom prigodom prezentira riblji menu uz neke jesenske novitete.
Kao prvi zalogaj PiNKU nam servira cannolo od prženog krumpira punjen rilletom od mola i posut ribanom butargom šanpjera.
Premijerno u drugom slijedu PiNKU predstavlja svoje novo autorsko jelo, confit od skuše uz kremu od kaula, ukiseljeni kaul i čips od raštike.
U trećem slijedu PiNKU daje na izbor file lubina pečen brenerom uz majonezu s dimljenom tunom te salaticom od tušta i ukiseljenog koromača ili trlju od kamena sa crumbom od pancete, fermentiranom korabom uz 'dim sum' punjen creme fraicheom.
Cijena menua od 3 slijeda sa uključenim vinima je 250,00kn, rezervacije na: 021244628 ili na Facebook stranici.
Pandora GreenBox Vegeteria ovo Martinje nam prezentira veganski jelovnik.
U prvom slijedu Pandore uživamo uz paštetu od maslina i pinjola, veganske lazanje kao drugi pjat te slatki zalogaj na kraju, vege kolač s jabukama.
Odabir vina za Pandorin menu su Rose Kos, Babić Testament, Pošip Merga Victa i pjenušac Kraljica - repete po želji.
Cijena menua od 3 slijeda s uključenim vinima je 250,00kn, rezervacije na: 021236120 ili na Facebook stranici.
Noštromo kao gastronomski kutak pored ulaza u splitsku Peškariju servira u prvom slijedu paštetu guščje jetre obloženu lardom turopoljske svinje s kremom od divlje otočke šparoge te umakom od maline uz tostirane pinjole i bademe.
Drugi pjat restorana Noštromo su juneći obrazi a la pašticada uz kesten pire i kuhano povrće, a večeru zaključuje sa perfeom od badema uz mak, bijelu čokoladu i smokvu.
Vina koja će Noštromo ovom prigodom upariti s jelima su Graševina Krauthaker Mitrovac, Pinot Noir 2009. Enjingi te kasna berba Graševina Krauthaker.
Cijena menua od 3 slijeda s uključenim vinima je 250,00kn, rezervacije na: 0914056666.
Večere na Obrovu ovaj petak organiziraju se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.
Broj mjesta u restoranu je ograničen, rezervirajte svoju katrigu na vrime.
Na kraju evo poruke velikog Ernesta Hemingwaya:
'Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.'
- Vidimo se u petak na Obrovu! - poručili su iz splitskih restorana.