Neugodni mirisi u domu, posebice nakon kuhanja, često se zadrže duže nego što bismo željeli. Dobra vijest je da ih se možete riješiti brzo, jednostavno i potpuno prirodno – bez posezanja za agresivnim sprejevima ili umjetnim osvježivačima zraka.
Prvi korak je provjetravanje. Otvorite prozore na nekoliko minuta kako biste stvorili propuh – to je najbrži način da se zrak u prostoru zamijeni svježim. Ako imate napu iznad štednjaka, uključite je tijekom kuhanja i ostavite da radi još neko vrijeme nakon završetka pripreme jela.
Prirodna sredstva iz kuhinje mogu biti iznenađujuće učinkovita. Posudica s običnim alkoholnim octom ili sodom bikarbonom neutralizira mirise, ne samo da ih prekriva. Ostavite ih na kuhinjskom pultu preko noći ili blizu izvora mirisa. Limun također odličan – prokuhajte nekoliko kriški u vodi ili ga jednostavno ostavite narezanog u zdjelici. Osim što upija mirise, prostor će ispuniti svježinom.
Dobro rješenje su i prirodni mirisni difuzori. U malu posudu ulijte toplu vodu s nekoliko kapi eteričnog ulja (poput lavande, limunske trave ili mente) i pustite da se polako širi prostorom. Alternativno, stavite klinčiće ili štapić cimeta u vodu i lagano prokuhajte – savršeno za hladnije dane.
Tekstil u domu, poput zavjesa, jastuka ili stolnjaka, često zadrži mirise. Raspršite po njima mješavinu vode i malo sode bikarbone ili octa (u vrlo maloj koncentraciji) i ostavite da se osuše. Ako je moguće, perite tkanine redovito, pogotovo nakon intenzivnog kuhanja.
Prije kuhanja jela čiji se miris dugo zadržava, poput ribe ili jela s puno začina, pripremite dom: uključite napu, otvorite prozor ili upalite difuzor. Tako ćete spriječiti da se mirisi uopće zadrže.
Neugodni mirisi ne moraju biti dugotrajni ni zahtjevni za uklanjanje. Uz nekoliko trikova i prirodnih sastojaka koje već imate kod kuće, dom može mirisati svježe u samo nekoliko minuta. Prirodno rješenje često je i najjednostavnije – a uz malo navike postat će dio vaše svakodnevne rutine brige o domu.