Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HOTEL ZAGORJE Nagrađivana drama o traumi izbjeglištva na 31. Marulićevim danima

HOTEL ZAGORJE Nagrađivana drama o traumi izbjeglištva na 31. Marulićevim danima

U ponedjeljak u HNK Split

Autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić Hotel Zagorje zagrebačko Dramsko kazalište Gavella izvest će na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Splitu ponedjeljak, 25. listopada, s početkom u 20 sati. Predstava, nastala prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, posljednja je u natjecateljskom dijelu programa 31. Marulićevih dana. 

Objavljen prije više od deset godina, Hotel Zagorje Ivane Bodrožić, dirljiva, potresna i kritična priča koja se lako čita, a teško zaboravlja, jedan je od nezaobilaznih naslova nove hrvatske književnosti. U ljeto 1991. devetogodišnja djevojčica odlazi iz Vukovara, ostavljajući roditelje u gradu u kojem počinje rat. Hotel Zagorje priča je o njezinu odrastanju tijekom sedam godina prognaništva, o neprekidnoj borbi za nekoliko kvadrata u kojima će živjeti s majkom i bratom, o stalnom iščekivanju vijesti o ocu. Izbjeglištvo, glavna tema knjige, ni danas ne prestaje biti aktualnom i njeno oživljavanje na pozornici bilo je intrigantno i pulsirajuće nastojanje. 

Hotel Zagorje emotivno i politično se obraća čitateljima raznih generacija, što je bila namjera i njegove kazališne verzije u kojoj je predstava, sudeći po kritikama i nagradama koje je dobila, u potpunosti uspjela. 'Velika i važna predstava koja pogađa ravno u srce', 'briljantna ekipa Gavellinih glumica', 'snažna glumačka ostvarenja slojevitih karaktera, i ratom zauvijek obilježenih osobnosti', 'vrlo moćna, vizualno atraktivna, emocionalno zgusnuta i djelomično polemična predstava' zapisala je kritika u unisonim pohvalama predstavi koja je kao najbolja predstava u cjelini dobila Nagradu hrvatskog glumišta 2020 te na Festivalu glumca 2021, a Anica Tomić zavrijedila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje. 

U predstavi igraju: Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Perica Martinović, Bojana Gregorić Vejzović, Lana Meniga, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i Đorđe Kukuljica. Redateljica Anica Tomić zajedno s dramaturginjom Jelenom Kovačić potpisuje dramatizaciju romana. Autor glazbe je Nenad Kovačić, scenograf i autor video projekcija Igor Vasiljev, koreografkinja Lada Petrovski Ternovšek, kostimografkinja Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, asistent dramaturginje Ninoslav Mrvelj, asistentica scenografa Paola Lugarić

Vaša reakcija na temu