Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NOVA STUDIJA: Dvije namirnice koje mnogi konzumiraju redovito povećavaju rizik od raka

NOVA STUDIJA: Dvije namirnice koje mnogi konzumiraju redovito povećavaju rizik od raka

Ove godine očekuje se oko 153 tisuća novih dijagnoza

Nova istraživanja pokazuju da je konzumiranje velikih količina bijelog kruha i alkohola povezano s većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva.

Ista je studija također otkrila da je konzumiranje više vlakana, kalcija, magnezija, fosfora i mangana povezano s manjim rizikom.

Studija, objavljena u časopisu Nutrients, ispitivala je rizik od raka debelog crijeva povezan s unosom 139 namirnica i hranjivih tvari, analizirajući podatke više od 118 tisuća pacijenata, piše WebMD.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Zhejiang u Kini koristili su se podacima britanske Biobanke. Pratili su sudionike gotovo 13 godina i otkrili 1466 slučajeva kolorektalnog karcinoma tijekom praćenja.

'Otkrili su da su sudionici koji su razvili kolorektalni rak vjerojatnije imali određene karakteristike', piše Medical News Today. 'Na primjer, vjerojatnije je da će biti stariji, imati viši indeks tjelesne mase (BMI) i baviti se nižim razinama tjelesne aktivnosti'.

Ranije studije povezivale su zdravstvene rizike s prekomjernom konzumacijom alkohola i bijelog kruha.

Dijetetičarka Erin Palinski-Wade, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Fox News: 'Ovi rezultati imaju smisla, jer prehrana bogata jednostavnim šećerima s prekomjernim konzumiranjem alkohola može povećati rizik od raka, posebno za one koji nose povećani genetski rizik od razvoja raka', prenosi N1.

No istaknula je da postoji više čimbenika koji određuju rizik od prehrane. Za jednu hranu, poput bijelog kruha, rekla je da 'neće utjecati niti narušiti vaše zdravlje'. Umjesto toga, ukupna kvaliteta prehrane, tijekom vremena, igra sve veću ulogu.

Fox je izvijestio da je rak debelog crijeva treća najčešća vrsta raka među odraslim osobama u SAD-u, prema Američkom društvu za rak. Ove godine očekuje se oko 153 tisuća novih dijagnoza.

Vaša reakcija na temu