Božićni stol sinonim je za obilje – mirisi pečenke, kolača i tradicionalnih delicija mame nas da jedemo više nego što nam je zapravo potrebno. No, prejedanje donosi osjećaj težine, umor i nelagodu koje mogu pokvariti blagdansko raspoloženje. Dobra vijest je da to ne mora biti tako. Uz malo planiranja i svjesne izbore, moguće je uživati u ručku, a istovremeno ostati laganog želuca i dobrog osjećaja.
Prvi i najvažniji savjet je – nemojte na božićni ručak dolaziti potpuno gladni. Lagani doručak ili užina prije glavnog obroka, poput jogurta, voća, šnite integralnog kruha ili malo orašastih plodova, spriječit će nagli napad gladi i 'pretrpavanje' tanjura. Tijekom ručka počnite s juhom ili toplim predjelom laganije teksture. Juhe i variva pripremaju želudac, zagrijavaju organizam i stvaraju osjećaj sitosti, pa je kasnije lakše kontrolirati količinu glavnog jela.
Na tanjuru dajte prednost povrću – salate, kuhano ili pečeno povrće neka zauzme barem polovicu prostora. Uz to dodajte umjerenu količinu proteina, poput puretine, piletine ili ribe, jer proteini zasite i pomažu da jedemo sporije i razumnije. Kada je riječ o prilozima, bolje je birati one manje masne: pečeni krumpir, rižu ili povrće ispred teških, masnih i jako kremastih varijanti.
Posebnu pažnju treba posvetiti piću. Gazirani napici i previše alkohola dodatno napuhuju i opterećuju želudac. Čaša ili dvije vina sasvim su dovoljne, a idealno je izmjenjivati alkoholno piće s čašom vode. Voda ili nezaslađeni čajevi najbolji su izbor tijekom cijelog obroka – pomažu probavi i sprječavaju osjećaj težine.
Kada na red dođu kolači, uživajte – ali mudro. Nema potrebe probati sve odjednom. Odaberite jedan ili dva najdraža kolača, pojedite ih polako i dopustite si uživanje bez pretjerivanja. Nakon ručka slobodno se kratko prošetajte; i nekoliko minuta lagane šetnje čuda čini za probavu.
Božićni ručak treba biti užitak, a ne izazov za želudac. Uz pametan izbor hrane i pića, umjerene porcije i malo svjesnosti, blagdani mogu ostati lijepi, ukusni i – lagani.