Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay IZBJEGAVAJTE IH! Ove dvije namirnice mogu ugroziti zdravlje vašeg srca

IZBJEGAVAJTE IH! Ove dvije namirnice mogu ugroziti zdravlje vašeg srca

'Trans masti i zasićene masti podižu razinu LDL (lošeg) kolesterola'

Hrana koju jedete ključna je za vaše cjelokupno zdravlje, posebno kada je u pitanju zdravlje vašeg srca.

Dobra vijest je da postoji mnogo zdrave hrane koja je jednako ukusna i odlična za vaš kardiovaskularni sustav. Međutim, s druge strane, neka vaša omiljena jela mogu biti štetna za srce ako se konzumiraju prekomjerno. To se posebno odnosi na prerađene, pakirane grickalice, piše Danas, a prenosi N1.

Prema nutricionisticama Mary Sabat, Susan Schachter i Lisi Richards, namirnice poput čipsa od krumpira i smrznutih štapića mozzarelle mogu biti posebno štetne za vaše srce.

U nastavku saznajte više o rizicima svakog od njih.

Čips

Čips je vjerojatno jedna od prvih stvari koja vam padne na pamet kada pomislite na klasičnu slanu grickalicu. Nažalost, koliko god ovaj klasični obrok bio ukusan, toliko je i štetan za zdravlje. Redovito uživanje u čipsu može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući začepljene arterije i veći rizik od srčanih bolesti, navodi Sabat.

'Obični čips od krumpira obično se prži u nezdravim uljima, koja su bogata zasićenim i transmasnoćama. Te masnoće mogu povisiti razinu kolesterola i doprinijeti stvaranju plaka u arterijama, uzrokujući njihovo začepljenje tijekom vremena', kaže ona.

Schachter se slaže s ovom tvrdnjom, napominjući da je ovaj međuobrok također 'nakrcan prekomjernim natrijem', što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

'Kombinacija trans masti i visokog unosa natrija može povećati razinu LDL kolesterola i povećati rizik od stvaranja plakova u arterijama, što dovodi do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti', kaže ona.

Prženi sir

'Prženi sir se smatra hranom koja začepljuje arterije zbog visokog udjela nezdravih masti i rafiniranih ugljikohidrata. Često se prži u ulju, što ne samo da povećava sadržaj kalorija, već uvodi i transmasnoće i zasićene masti iz ulja za prženje', upozorava Richards.

Dodaje da 'trans masti i zasićene masti podižu razinu LDL (lošeg) kolesterola', pridonoseći nakupljanju plaka u arterijama, što povećava rizik od ateroskleroze i bolesti srca.

'Redovita konzumacija prženog sira, s drugom prženom i masnom hranom, može imati negativne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava i opće dobro', dodaje.

Vaša reakcija na temu