Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO: Liječnici s Tajlanda posjetili splitsku bolnicu

FOTO: Liječnici s Tajlanda posjetili splitsku bolnicu

Bolnica Rajavithi posebno je poznata po velikoj Klinici za kirurgiju koja ima i odjel robotske kirurgije u kojem se odradi oko 100 robotskih operacija

U sklopu projekta medicinske edukacije 'Istraživanje i inovacija' Klinički bolnički centar Split posjetila je delegacija od 30 liječnika i profesora s Tajlanda. Predstavnici su to bolnice Rajavithi iz Bangkoka na čelu s ravnateljem prof. dr. Jindom Rojanamatinom, članovima uprave bolnice i predstojnicima velikih Klinika, a uz njih delegaciju su činili i predstavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta Rangsit predvođeni prodekanom dr. Teerachaiom Ukritmanoroatom.

Važnost splitske bolnice i rad naših liječnika gostima je približio dr. Jure Krstulović, iz Odjela za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite KBC-a Split koji je prenio pozdrav i dobrodošlicu ravnatelja KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julija Meštrovića koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati susretu. 

Gosti su obišli i nekoliko bolničkih odjela, među kojima i novootvoreni Objedinjeni hitni bolnički prijem gdje ih je primio pročelnik dr. Josip Krnić. Posebno zanimanje iskazali su za Kliniku za onkologiju i radioterapiju. O europskim smjernicama i načinu liječenja onkoloških pacijenata govorio im je predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak koji je goste upoznao s projektima kako splitske Klinike za onkologiju tako i s projektima koji obuhvaćaju onkološke pacijente na području cijele Republike Hrvatske.

Prilikom posjete KBC-u razgovaralo se o mogućim oblicima suradnje i to u smislu razmjene osoblja kako bi se ostvarile prilike za medicinske stručnjake da se uključe u projekte u partnerskim klinikama, potičući razmjenu znanja i izloženost različitim okruženjima zdravstvene skrbi, a sve kako bi došlo do dubljeg razumijevanja različitih zdravstvenih sustava i demografskih različitosti pacijenata.

Osim KBC-a Split posjetili su i Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu gdje se razgovaralo o potencijalnoj razmjeni studenata i to na način da će studenti medicine obostrano imati koristi od studiranja i kliničke obuke na partnerskom sveučilištu tj. bolnici, proširujući tako svoje obrazovno i praktično iskustvo.

Suradnja između institucija bi bila jako poželjna jer kako osoblje KBC-a tako i studenti bi imali priliku steći različite uvide i iskustva, obogaćujući svoje akademske i profesionalne sposobnosti.

Bolnica Rajavithi najveći je javni medicinski referentni centar u Bangkoku i glavna državna ustanova za presađivanje organa i to srca, pluća, jetre, i bubrega. Posebno je poznata po velikoj Klinici za kirurgiju koja ima i odjel robotske kirurgije u kojem se odradi oko 100 robotskih operacija godišnje, a njezin Narenthorn EMS centar, osnovan 1995., bio je prvi pružatelj hitne medicinske pomoći u Tajlandu. Bolnica ima malo više od 3000 zaposlenika od toga 250 liječnika, ima 1200 bolničkih kreveta i liječi do milijun ambulantnih pacijenata i oko 50.000 ležećih pacijenata godišnje.

Vaša reakcija na temu