Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Čaj od lovora: Tradicionalni napitak za zdravlje i opuštanje

Čaj od lovora: Tradicionalni napitak za zdravlje i opuštanje

Evo zašto je dobar

Lovor, zimzeleni mediteranski grm čiji se listovi stoljećima koriste u kuhinji, sve češće nalazi mjesto i u kućnim ljekarnama. Osim što jelima daje prepoznatljivu aromu, od listova lovora priprema se i čaj za koji se vjeruje da ima brojna blagotvorna svojstva.

Kako se priprema

Za šalicu čaja potrebno je 3 do 4 suha lovorova lista. Preliju se s 2,5 decilitra kipuće vode, a potom ostave poklopljeni 10 minuta. Nakon toga čaj se procijedi i pije topao, sam ili uz dodatak meda i limuna.

Zdravstvene dobrobiti

Čaj od lovora u narodnoj medicini poznat je kao prirodan saveznik probave – ublažava nadutost, grčeve i potiče rad želuca. Zahvaljujući antioksidativnim spojevima, pridonosi jačanju imuniteta, a eterična ulja lovora mogu pomoći kod blažih respiratornih tegoba. Neki ga koriste i kao sredstvo za opuštanje, osobito navečer, jer može djelovati umirujuće.

Oprez pri konzumaciji

Iako se smatra sigurnim u manjim količinama, stručnjaci savjetuju umjerenost. Pretjerana konzumacija može izazvati mučninu ili smetnje probave, a trudnice i osobe s kroničnim bolestima trebale bi se prije upotrebe posavjetovati s liječnikom.

Čaj od lovora tako spaja tradicionalnu mudrost i moderan interes za prirodne pripravke – jednostavan napitak koji može obogatiti svakodnevnu rutinu.

Vaša reakcija na temu