Lovor, zimzeleni mediteranski grm čiji se listovi stoljećima koriste u kuhinji, sve češće nalazi mjesto i u kućnim ljekarnama. Osim što jelima daje prepoznatljivu aromu, od listova lovora priprema se i čaj za koji se vjeruje da ima brojna blagotvorna svojstva.
Kako se priprema
Za šalicu čaja potrebno je 3 do 4 suha lovorova lista. Preliju se s 2,5 decilitra kipuće vode, a potom ostave poklopljeni 10 minuta. Nakon toga čaj se procijedi i pije topao, sam ili uz dodatak meda i limuna.
Zdravstvene dobrobiti
Čaj od lovora u narodnoj medicini poznat je kao prirodan saveznik probave – ublažava nadutost, grčeve i potiče rad želuca. Zahvaljujući antioksidativnim spojevima, pridonosi jačanju imuniteta, a eterična ulja lovora mogu pomoći kod blažih respiratornih tegoba. Neki ga koriste i kao sredstvo za opuštanje, osobito navečer, jer može djelovati umirujuće.
Oprez pri konzumaciji
Iako se smatra sigurnim u manjim količinama, stručnjaci savjetuju umjerenost. Pretjerana konzumacija može izazvati mučninu ili smetnje probave, a trudnice i osobe s kroničnim bolestima trebale bi se prije upotrebe posavjetovati s liječnikom.
Čaj od lovora tako spaja tradicionalnu mudrost i moderan interes za prirodne pripravke – jednostavan napitak koji može obogatiti svakodnevnu rutinu.