Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Anketa Optike Anda u Splitu: Čak 4 od 7 građana ne zna što je glaukom!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Anketa Optike Anda u Splitu: Čak 4 od 7 građana ne zna što je glaukom!

Bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice

Kao i svake godine početkom ožujka, i ove godine se u tjednu od 10. do 16. 3. obilježava Svjetski tjedan glaukoma i podiže svijest o ovoj podmukloj bolesti koja može ugroziti vid. U anketi koju je provela Optika Anda u centru Splita, građani su pokazali da je fenomen glaukoma još uvijek nepoznanica za širu javnost, dok s druge strane imamo crne brojke koje ukazuju da brojka oboljelih od glaukoma trenutno iznosi čak 78 milijuna ljudi diljem svijeta.

Što je glaukom?

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice te je najčešće povezan s očnim tlakom. Tiho se uvlači, polagano oštećujući i gotovo neprimjetno uništavajući vidne funkcije. Upravo ova postupnost i suptilnost ostavljaju pacijenta nesvjesnim njegove prisutnosti sve dok problemi s vidom ne postanu veliki i očiti.

Rano otkrivanje simptoma glaukoma, može spasiti vid i upravo iz tog razloga je važno da na glas govorimo o njemu!


Tko je rizična skupina?

Istina je da je glaukom češći među starijim osobama. Međutim, svaka godina života povećava rizik od razvoja glaukoma za oko 4 do 6%, što znači da se rizik povećava za otprilike 26% svakim desetljećem života. 

Također, određeni faktori poput genetike, dobi i obiteljske povijesti bolesti ili prisutnosti drugih zdravstvenih stanja kao što su visoki krvni tlak mogu povećati opasnost od glaukoma. Stoga je važno da osobe s takvim predispozicijama, ali i svi stariji od 40 godina, posvete posebnu pažnju zdravlju svojih očiju i redovito odlaze na preventivne preglede vida kako bi rano otkrili moguće probleme. 

Simptomi koji upućuju na glaukom

Simptomi glaukoma najčešće su suptilni i opravdavaju njegov naziv 'tihi kradljivac vida' jer u ranim fazama simptomi su gotovo nevidljivi. No ako primjećujete poteškoće kao što su postupni gubitak perifernog (bočnog) vida, sužavanje vidnog polja, jaku bol u oku, mučnina, crvenila očiju ili zamagljeni vid imajte na umu da je krajnje vrijeme za pregled vida.


Liječenje glaukoma

Pravovremena dijagnostika glaukoma je ključna za uspješno liječenje glaukoma. Ipak, ako su već prisutna trajna oštećenja na vidnom živcu, liječenje ne može vratiti živac u prethodno stanje ali može zaustaviti trajno propadanje. Postoje različite opcije terapije u glaukoma poput kapi za oči, lijekova koji snižavaju očni tlak te laserskih i kirurških zahvata. 

I ti možeš biti ambasador za borbu protiv glaukoma!

Podizanjem svijesti o glaukomu u svojoj blizini i ti možeš utjecati na smanjenje crnih brojeva o gubitku vida. Informiranjem starijih osoba u svojoj blizini o važnosti redovitog odlaska na pregled vida možeš učiniti mnogo za drage osobe. Dovoljan je samo jedan pregled godišnje da spasi vid! Preventivni oftalmološki pregled u Optici Anda možeš rezervirati uz nekoliko klikova na ovom linku uz 25% popusta

Vaša reakcija na temu