Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zagrepčanin Krešo riješio problem vlage, plijesni i ustajalog zraka
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Zagrepčanin Krešo riješio problem vlage, plijesni i ustajalog zraka

Ugradio je decentralizirani ventilacijski sustav

Svi smo mi u vlastitom domu  ili kod prijatelja vidjeli ružne crne mrlje po uglovima prostorija te zidovima. Prekomjerna vlaga i plijesan su tvrdoglavi problemi; jedna se vrsta vlage javlja uglavnom zimi, a druga tijekom cijele godine. Sanacija vlage i plijesni, koja je nastala uslijed vlage na zidovima u stambenim prostorima, mora se poduzeti promišljeno i profesionalno da bi se riješila dugoročno.

Decentralizirani ventilacijski sustav s rekuperacijom kao rješenje u u kući u Zagrebu

Tim putem krenuo je Krešo i njegova mnogobrojna obitelj, pored brojnih drugih zadovoljnih korisnika. 

Plijesan u stanu nije samo neugodna za gledanje, već je i štetna za zdravlje. Štoviše, to je znak da nešto nije u redu s vlagom u našoj kući ili stanu. Plijesan i vlaga mogu se pripisati nedovoljnom prozračivanju; ugrađeni visokokvalitetni  prozori I dodatna hidroizolacija na nekim dijelovima hermetički su zatvorili sve zidove i time onemogućili protok zraka I kuća jednostavno nije 'disala'.

Posljednjih godina trend ugradnje decentraliziranih ventilacijskih sustava, među kojima je Lunos vodeći u Europi po broju instalacija, uvelike se povećao kako u starijim zgradama tako i u novogradnjama. 

Mnoga rješenja ne funkcioniraju dugoročno

- Moja obitelj i ja uselili smo u kuću iz 2003. godine te je kuća već bila energetski učinkovita s ugrađenim visokokvalitetnim prozorima. Dodatno smo tijekom renovacije izolirali neke dijelove kuće hidroizolacijom prilikom dogradnje terase. Nakon toga, u vrlo kratkom roku, počeli su problemi. Mnogobrojna obitelj I svakodnevne aktivnosti poput pranja suđa, kuhanja, tuširanja pranja I sušenja veša rezultirale su pojavom kondenzata odnosno vlage, a posljedično I plijesni I gljivica u nekim dijelovima kuće. Prozori I cjelokupna izolacija onemogućili su protok zraka I kuća jednostavno nije “disala”. Uz navedeno, osjećaj 'teškog', ustajalog zraka u kući je bila svakodnevna pojava s obzirom na brojne ukućane koji žive u našem domu. Probleme smo probali riješiti češćim provjetravanjem, čak nekoliko puta dnevno , ali nažalost nije rezultiralo uspjehom jer u tu svrhu bi stalno netko trebao biti doma i svako malo provjetravati sve prostorije, a to je gotovo nemoguće. Gljivice i plijesan su I dalje bile tu. Također, zbog čestog provjetravanja, gubili smo toplinu i povećavali troškove zimi, a u toplijem dijelu godine imali smo problem ulaska peludi I ostalih nečistoća izvana - objašnjava Krešo.

Vlagu i plijesan spriječio je Lunos decentralizirani ventilacijski sustav

- Kako se problem nije riješio te je plijesan i dalje bila prisutna, zvao sam projektanta kuće u nadi da će on znati kako da riješimo problem. Tada sam saznao da postoji ventilacijski sustav koji radi na osnovi rekuperacije zraka te sam odmah krenuo detaljno istraživati I tako došao do Lunos ventilacijskog sustava. Istraživanjem sam uvidio da se radi o njemačkoj kvaliteti i višegodišnjem iskustvu na tržištima Hrvatske i Slovenije te sam ispunio obrazac na web stranici I u kratkom roku dobio poziv od Lunos tima - kaže Krešo.


Decentralizirani sustav ventilacije osigurava dovod svježeg zraka u vaš dom dok se svi prozori i vrata mogu zatvoriti i time uštedjeti energiju koja bi se gubila izlaskom topline. Sustav radi na način da ventilatori odvode ispušni zrak prema van preko ventilacijskih okna, a svježi zrak ulazi u prostorije kroz zidne ulazne jedinice. Time ćete postići optimalnu razinu vlage u prostorijama, spriječiti stvaranje zidne plijesni, kondenzacije i neugodnih mirisa te poboljšati kvalitetu života sebi i svojoj obitelji. Uz navedeno, sustav sadrži antialergijske filtere te time onemogućava ulazak alergena u Vaš životni prostor.

Nakon konzultacija sa stručnjacima iz Lunosa, odlučili su se za čak 4 proizvoda; I Vent rekuperator koji je ugrađen u dnevnoj sobi I kuhinji te se njima upravlja s pomoću aplikacije na mobitelu I time maksimalno olakšava korištenje, model Silvento u kupaoni koji odvodi potrošeni, ustajali zrak van te model pasivne jedinice u spavaćoj sobi koji kontrolirano upuhuje zrak u prostor.

Ugradnja ventilacijskih sustava pokazala se kao pun pogodak. Dokazala se obećana energetska učinkovitost, razina vlage i CO2 se konstantno održava na optimalnoj razini zahvaljujući ugrađenim automatskim sustavima za kontrolu vlage. Od puštanja u rad nemamo problema s vlagom u niti jednom obliku - objašnjava Krešo.

- Što se same ugradnje tiče, moram priznati da sam u početku bio pomalo skeptičan, pogotovo jer rješenje zahtijeva bušenje u zid starije kuće, ali su me njihovi stručnjaci brzo razuvjerili. Cjelokupni proces je bio stvarno profesionalan, od zahtjeva do izvedbe. Tako da je 100% odrađeno kako treba - ističe Krešo.

Razlika koju trebate doživjeti

Dodaje kako je sada situacija u njegovoj kući potpuno neusporediva s onom prije postavljanja Lunos ventilacijskog sustava. 

- Kao noć i dan. Razlika je ogromna, teško je opisati, mora se doživjeti. Kuća sada ima svjež zrak od jutra do večeri. Rad ventilacijskog sustava Lunos osjeti se ujutro kada se probudite u spavaćoj sobi okruženi svježim zrakom. Tako je i tijekom dana, zrak u domu je stalno svjež, nikad nema problema s vlagom. Lunos sustav se sam brine o tome 24-satnom ventilacijom. Zahvaljujući njemu nije više potrebno prozračivanje I nema više gubitka topline niti peludi izvana - kaže Krešo.

Trajno rješenje

- Važno je osigurati odgovarajuće rješenje prije stvaranja vlage, plijesni. Mnogo puta se kratkoročno otklanjaju posljedice, ali dugoročno ne prolazi. Plijesan se ponovno pojavljuje nakon određenog vremena. Uzrok se mora otkloniti , da zapravo oduzimamo vlazi moć stvaranja plijesni tako što uklanjamo vlažan zrak iz prostorije i unosimo novi, svježi zrak u prostoriju - objašnjava prodavač Lunosa, dodajući da su plijesan i vlaga, ali i prevencija istoga jedan od glavnih razloga odluke o ugradnji sustava Lunos.

Za više informacija posjetite web stranicu www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 01 4816 581.



Vaša reakcija na temu