Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠKOLA ZA ŠKOLU Sa samopouzdanjem i osmijehom u prvi razred!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

ŠKOLA ZA ŠKOLU Sa samopouzdanjem i osmijehom u prvi razred!

Postoji cijeli niz vještina koje su potrebne da se dijete pripremi za polazak u prvi razred

Polazak u prvi razred osnovne škole djetetu i roditeljima ne mora predstavljati stres, a u tome može pomoći kvalitetan i cjelovit program pripreme za početak djetetovog obrazovnog puta, pod nazivom 'Škola za školu'. Pripreme za svaku novu školsku godinu zahtijevaju puno discipline i energije, a pogotovo kada dijete kreće u prvi razred. Prijelaz iz vrtića u prvi razred veliki je korak za svako dijete koje će postati dio 'velike škole', stjecat će nova prijateljstva, morat će se prilagoditi školskim pravilima te duljem školskom danu, većoj disciplini, redovitom učenju i rješavanju domaćih zadaća, suočavanju s uspjehom i neuspjehom kod usmenih i pismenih testova.

Međutim, uz dobru i pravovremenu pripremu ove će izazove lakše savladati. 

Prije polaska u školu najbitnije je da dijete stekne pozitivan stav o školi te razvije motivaciju i interes za stjecanjem novih znanja i vještina. Da mu učenje predstavlja izazov, a ne da ga shvaća kao napor i nužnu obavezu. Postoji cijeli niz vještina koje su potrebne da se dijete pripremi za polazak u prvi razred, a donosimo neke od njih. 


Psihološka priprema 

- motivacija za učenje

- sposobnost koncentracije i zadržavanja pažnje u skladu s uputama i pravilima

- samokontrola i samoorganizacija

- ispravno ponašanje, sposobnost uočavanja vlastitih pogrešaka i njihovog ispravljanja

- dovoljna emocionalna stabilnost i samoregulacija - sposobnost adekvatne procjene situacije i konstruktivnog izražavanja vlastitih emocija u komunikaciji s drugima uz smanjenje broja impulzivnih reakcija


Kognitivno-intelektualna priprema 

- razvoj kognitivnih funkcija: pažnja, pamćenje, kritičko mišljenje, percepcija, mašta, govor itd.

- razumijevanje znanja potrebnih za školsko učenje (svijest o pojmovima matematike, čitanja i pisanja, dovoljno znanja i razumijevanja svoje okoline)


Pedagoška priprema

- sposobnost ispunjavanja zahtjeva učitelja te kontrola vlastitog ponašanja

- sposobnost ponašanja u skladu s pravilima

- spremnost djeteta na komunikaciju s drugom djecom, sudjelovanje u grupnim aktivnostima, prihvaćanje suprotnih mišljenja i poštivanje pravila dječje grupe

- sposobnost pregovaranja i kompromisa u odnosima s drugom djecom te izražavanja osobnog stava


Ako smatrate da kod vašeg djeteta neke od prethodno spomenutih vještina nisu dovoljno razvijene, važno je da kao roditelj učinite sve što možete kako biste mu pomogli u razvoju istih prije nego što sjedne u školske klupe. U protivnom, dijete bi se moglo suočiti sa značajnim izazovima koji su se mogli prevenirati.

Ako imate predškolca koji u rujnu kreće u 1. razred, a htjeli biste ga ohrabriti i pružiti mu dragocjeno iskustvo u školskim klupama u malim grupama, uz usvajanje značajnog dijela gradiva 1. razreda osnovne škole, pridružite se novom ciklusu programa 'Škola za školu' koji se održava u školi Menar Academy Split. Nastava se održava tijekom osam tjedana (dva puta tjedno po dva školska sata), a uključuje šest nastavnih predmeta (hrvatski jezik, matematika, priroda i društvo, likovna i glazbena kultura te osobni i socijalni razvoj) kroz ukupno 32 školska sata. Radi se o intenzivnom programu pripreme za školu koji uključuje kognitivno-psihološko-pedagošku pripremu za polazak u prvi razred.

Program obuhvaća razvoj svih jezičnih vještina, učenje brojeva i početno računanje, spoznavanje svijeta koji nas okružuje, likovno i glazbeno izražavanje te psihološke radionice za poticanje cjelovitog razvoja polaznika s ciljem izgradnje samopouzdanja, odgovornosti u radu, prijateljskih odnosa, timskog rada i upravljanja emocijama te uvažavanja različitosti i individualnosti. Sve to pomoći će vašem predškolcu da s osmijehom i nestrpljenjem dočeka ulazak u školske klupe. 

'Škola za školu' počinje u utorak, 26. ožujka, i traje do 23. svibnja na adresi Zrinjsko-frankopanska 62 u Splitu. Napomena: nastava se neće održavati tijekom proljetnih praznika (od 1. do 5. travnja). 

Sve detaljne informacije o programu možete saznati putem broja telefona 099 7656 736  ili putem Facebook i Instagram stranice škole Menar Academy Split.

Vaša reakcija na temu