Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Zbrinjavanje otpisanog Baće u novoj direktorskoj fotelji izgleda kao scenarij 'Kuma'
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Zbrinjavanje otpisanog Baće u novoj direktorskoj fotelji izgleda kao scenarij 'Kuma'

Otpisana HDZ-ova ikona, bez ikakvog iskustva u nautici, bez natječaja postaje direktor ACI marine u Trogiru 'nakon što je pričao s nekim ljudima'

PONEDJELJAK Matijević

Koliko god nerelevantni bili, pogotovo u splitskim okvirima, toliko je dirljivo bilo vidjeti kako su se SDP-ovci postrojili na Bačvicama u znak podrške Davoru Matijeviću, svom kandidatu za gradonačelnika. 

Valjda po prvi put u povijesti u toj stranci barem naoko vladaju sklad i jedinstvo - nećemo pretjerivati i spominjati bratstvo - a u simboličnom smislu zaista jest značajna podrška kompletne vrhuške stranke, koja se udostojila potegnuti od Zagreba do naše uboge provincije.

U kojoj je SDP, treba reći, desetljećima polagano umirao i gotovo doživio kliničku smrt, od koje ga je prije tri godine na jedvite jade spasio baš spomenuti Matijević uguravši ga nekako u Gradsko vijeće. Što on može danas, kao kandidat za gradonačelnika - pogotovo zato što se doima da je, nakon pustih obračuna, raskola i izbacivanja, u sjedištu Partije na Bačvicama ostao sam samcat?

Od rezultata zadnjih izbora, rekli bismo, neće postići ni manje, ni puno više.

Ali da će dati šuga predizbornoj kampanji, bogme hoće.

UTORAK Baćo

Politička karijera nikad prežaljene HDZ-ove ikone, svestranog i sveprisutnog nesuđenog ministra obrane Ante Bačića zvanog Baćo, u slobodnom je padu još otkako je ispao iz svih kombinacija za Sabor.

Ni njegov mentor Ante Sanader tom prilikom nije mu mogao pomoći, pa je Baći dodijeljena utješna nagrada u tituli 'projektnog analitičara' zaposlenog u Studentskom centru - no to je ipak bilo daleko ispod njegova ranga. Ne može se čovjeka ostaviti na vjetrometini, bez zadovoljavajuće plaće, službenog automobila i poslovne kartice.

I eto, baš se nekako čudesno poklopilo da državna tvrtka ACI traži direktora svoje marine u Trogiru. Bačić doduše nema nikakvog iskustva u pomorstvu i nautici, ali je zato 'pričao s nekim ljudima' i, hop, eto ga bez natječaja u novoj fotelji. Mašala.

Dok slušamo, pišemo i čitamo o tome kako HDZ zbrinjava svoje ljude, pa bili oni i politički otpisani, ne možemo se otresti dojmu da proživljavamo Coppolinog 'Kuma' u stvarnosti i u realnom vremenu.

SRIJEDA Šuta

Šef splitskog HDZ-a Tomislav Šuta ovog tjedna i službeno je potvrđen kao kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima - što je očekivano, ali nimalo uzbudljivo kadrovsko rješenje.

A u samu kampanju krenuo je s ozbiljnim gafom: kada ga je Slobodna Dalmacija upitala treba li eventualno Grad kupiti Spaladium Arenu na jednoj od idućih dražbi, kada bi se njena cijena trebala stropoštati na minimum, Šuta je mrtav-hladan odgovorio:

'Kupnja Spaladium Arene u trenutnom krugu dražbe nije isplativa za Grad jer pravo građenja traje još samo 14 godina, nakon čega sve, prema ugovoru o pravu građenja, treba predati državi.'

Kasnije je, da bi potvrdio koliko ne poznaje materiju, dodao da bi 'nakon predaje Arene državi Grad s njom trebao pregovarati'.

Ne, gospodine Šuta: nakon isteka prava građenja kompletan kompleks u Lori ne vraća se državi, nego prelazi u vlasništvo Grada Splita. Upravo u tome je, između ostalog, genijalnost originalnog ugovora oko Spaladiuma kojega je sastavio pokojni Dejan Kružić i kojega čak ni HDZ-ovci, i dalje rado viđeni na stranačkim skupovima, nisu uspjeli do kraja razmontirati.

Rekli bismo da HDZ-ov kandidat ima još puno toga za naučiti, ali nekako je već u cajtnotu...

ČETVRTAK Glavina

Ministar turizma Tonči Glavina jedno je vrijeme također figurirao kao mogući HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, ali je valjda nekako uspio izmoljakati Plenkovića da ga ne gura u tu priču - pa sada iz udobnosti zagrebačke fotelje i dalje može opstruirati uvođenje reda u gradu kojega je mogao voditi.

Pa i valjati gluposti, kao u jednom dokumentu kojega je poslao na adresu Banovine.

Radi se o Glavininoj obustavi odluke Gradskog vijeća, koje je pokušalo ugrabiti ovlast određivanja radnog vremena noćnih klubova u centru grada. Jest da se radilo o graničnom manevru i evidentnom rastezanju zakonskih odredbi, no sasvim sigurno on bi dobio amen iz Zagreba da je politička konstelacija ponešto drugačija.

Ovako, Glavina crno na bijelo piše da 'nema pojma kako noćni klubovi smješteni u zaštićenoj UNESCO-voj jezgri ugrožavaju tu istu jezgru', pa onda još i prisnažuje da u istom tom dijelu grada neki drugi ugostiteljski objekti rade iza ponoći. 

Što, s izuzetkom Rive, naprosto nije točno - pa upravo zbog toga neki su ugostitelji dobivali lagane slomove živaca.

No nebitno, Glavina ionako nije kandidat za gradonačelnika. Pod povećalom će biti gluposti nekih drugih.

PETAK Ceste i stabla

Teška glupost je bila zasaditi desetke stabala točno na trasi nedovršene Bračke ulice, što je prije pet godina učinila prethodna garnitura gradske vlasti u jednom očajničkom predizbornom potezu; znalo se da će ih se jednog dana morati čupati i sva je sreća da je to još uvijek moguće.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević objavio je da je dio Bračke 'između dva rotora' napokon vlasnički riješen - ne sumnjamo da su se procesi magično ubrzali zbog gradnje novog hotela na tom potezu - i da će barem ovih par stotina metara važne gradske ceste napokon biti dovršeno i potpuno legalno.

A 'Andrina stabla' će se premjestiti, nadamo se uspješno.

Što se samih cesta tiče, ekipi u Banovini teško se može zamjeriti činjenica da se nove ne grade, jer oni naprosto ne mogu utjecati na povrate, izvlaštenja i sporove koji se desetljećima rastežu na nekim drugim instancama, najčešće u Županiji i na sudovima.

Ali, zašto se postojeće ceste ne održavaju i ne obnavljaju kako spada, pogotovo jer gradska blagajna pliva u lovi od povećanih poreznih prihoda, ostat će jedan od većih misterija Puljkova mandata.

SUBOTA Župani

HDZ i SDP su, dakle, odredili i predstavili svoje ljude za napad na Banovinu, no zanimljivo je da i jedna i druga stranka šute kao zalivene kada na red dođe Županija.

Premda bi ondje, ako bismo se kladili, situacija na izborima mogla biti znatno neizvjesnija i napetija.

U HDZ-u će očito do krajnjeg roka trajati nadjačavanje između Blaženka Bobana s jedne i Stipe Čogelje s druge strane, između 'iskustva i mladosti' - odnosno, ako ćemo stvar razgolititi do kraja, između okoštalih struktura koje smatraju da im moć i utjecaj pripadaju po defaultu, pa makar ozbiljno riskirali gubitak vlasti nakon punih trideset godina, te nove generacije koja se doima nešto svjesnijom realnih okolnosti.

Bit će zanimljivo pratiti tko će prevladati - doduše, još zanimljivije bilo bi gledati kako se HDZ-ovci, nakon što su se zajebali s kandidatom, znoje na dočeku izbornih rezultata. No oni zavise i o drugim faktorima...

...poput recimo SDP-a koji se najčešće, i to uglavnom neopravdano, smatra prirodnim predvodnikom opozicije.

Toj stranci, naime, vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji zapravo nije cilj, nego se zadovoljavaju ulogom demokratskog privjeska. Hoće li tako biti na izborima dogodine, vidjet ćemo po njihovom kandidatu za župana.

Bude li to Ranko Ostojić, sve ostaje po starom: on će u prvom krugu uspješno ubiti ostatak oporbe, dovući SDP do nekih 20 ili 25 posto glasova i isto toliko vijećničkih mjesta, a u drugom krugu spektakularno izgubiti.

Kao i na svakim izborima dosad.

NEDJELJA Dobra vijest

Dobra vijest stigla nam je iz Javne ustanove Sportski objekti, koja je godinama pod različitim vlastima služila uglavnom kao sinonim za uhljebljivanje: ako nas ne lažu - a valjda nisu toliko besramni - pod novim vodstvom toliko su optimizirali poslovanje da su u nekoliko godina dosegli iznos od ušteđenih milijun eura, koje sada ulažu u sportsku infrastrukturu.

Čovjeka veseli kad čuje da se netko zbilja ponaša i posluje normalno.

Vaša reakcija na temu