Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Skuteri, laptopi, jedna mala čestica i e-gradonačelnik
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Skuteri, laptopi, jedna mala čestica i e-gradonačelnik

HDZ-ovci gađaju Ivicu Puljka novim, doduše uglavnom tupim oružjem

PONEDJELJAK HDZ-ovo granatiranje

Dok nam gradonačelnik krstari Amerikom, HDZ-ovci su pribjegli novoj taktici: granatiraju ga s nešto udaljenijih položaja.

Igre je otvorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je objavio deset točaka s usporedbama dvaju gradova koje djeluju zanimljivo, ako ništa onda zbog spoznaje da su njihovi zajednički problemi zapravo frapantno slični - a slične su i metode kojima ih pokušavaju riješiti. Ili barem tvrde da pokušavaju.

Posebno je zabavna Frankovićeva samohvala činjenicom da je Split prepisao dubrovačku odluku o komunalnom redu, a onda još i hvastanje da je 'uklonio 70 posto štandova sa suvenirima i za 30 posto smanjio štekate', pa bi sada bio red da njegove splitske partijske kolege pokažu principijelnost gradonačelnika Dubrovnika proglase antipoduzetnikom koji ubija život tog grada.

Uslijedila je teško prepričljiva kanonada bračke HDZ-ovke Danice Baričević koja je splitskog gradonačelnika optužila da je 'u Splitu sve poskupio', a na koncu se javio i državni tajnik za turizam Tonči Glavina - Klišanin inače - koji kao da nije čitao Frankovića, pa je opalio po Puljku baš zbog 'zatvaranja i smanjenja vrhunskih restorana i ugostiteljskih objekata'.

Princip je princip, ali politikantstvo je politikantstvo. 

UTORAK Jarunska mornarica

U istom stilu - iz usta na beton - Glavina se oglasio i o navodno alarmantnom podatku da se 'od četiri velika grada u Hrvatskoj jedino Split ne nalazi u Top 10 gradova po visini ostvarene neto dobiti poduzetnika u 2022. godini', za što je dakako opet okrivio Puljka.

Doslovno jedan klik bio mu je potreban da spozna što je razlog tomu, a riječ je o Brodosplitu koji je lani nagomilao desetke milijuna gubitaka, no poštena informacija Glavini ovdje očito nije bila primaran motiv za istupanje.

A kad smo kod Brodosplita, registrirat ćemo da je Debeljakova tvrtka ovog tjedna, navodno u želji da padne pod nadležnost nekog blažeg trgovačkog suda, sjedište splitskog škvera preselila u Zagreb. Mašala.

Da se može, Splitu bi i more odavno bilo oteto i odneseno.

SRIJEDA Skuteri i laptopi

Dvije zgodne crtice stižu nam iz Banovine: u prvoj, bivša pročelnica i sadašnja zaposlenica gradske uprave Radojka Tomašević na javnom nadmetanju kupila je dva službena gradska skutera. 

Sve je legalno, ali ostavlja neobično gorak okus u ustima i valjda će ovaj slučaj poslužiti kao povod da se takvi natječaji ubuduće sastavljaju pažljivije i strože.

Upravo takav natječaj, za kupnju petnaestak novih laptopa, raspisala je Banovina ovog tjedna i izazvala neobičnu reakciju dijela medija koji su počeli postavljati krajnje idiotska pitanja - tipa, zar će netko stvarno nositi laptop svojoj kući ili na putovanje?

Ne, nego će im služiti kao podmetač za kavu.

Što se nas tiče, neka dame i gospoda rade - platit ćemo im i još bolje, jače i skuplje laptope.

ČETVRTAK Barbir

Od ozbiljnijih vijesti iz gradske uprave izdvajamo podatak da je napokon pokrenuta procedura za izbor izvođača radova novog vrtića i školske dvorane na Pujankama, pa se čini da barem novac za to neće morati biti prebacivan u idući proračun. Bit će tijesno, ali možda uspije.

Žetončić ove vlasti, bivši SDP-ovac Damir Barbir, prvi se javno pohvalio ovim postignućem. Bez njega, daje nam do znanja, ništa ne bi bilo moguće.

Čestitamo, javno prozvani paćenik napokon je uskrsnuo.

PETAK Đerek

Suspendirana pročelnica Maja Đerek zasad ne samo da nije zaboravljena, nego je u javnom prostoru itekako živahna - istupa otprilike dva puta tjedno, do granice iritantnosti uglavnom prežvakavajući uvijek iste detalje.

Ovog tjedna napokon se ipak odvažila na konkretan korak i podnijela kaznenu prijavu protiv gradonačelnika, njegovih dvojice zamjenika i cijele čete svojih donedavnih kolega u Banovini. I to apsolutno podržavamo, neka se razjasne svi detalji iz ove mučne brakorazvodne parnice.

A Đerek bi sada zbilja mogla malo odmoriti.

SUBOTA Parking

Taman što je Dalmatinski portal objavio presjek višegodišnjeg nerada oko izgradnje garaže na Trgu Hrvatske bratske zajednice, gdje će skorim preseljenjem Općinskog suda za koji mjesec eskalirati ionako dramatična situacija oko nedostatka parkinga, eto informacije da je jednu sitnu česticu zemljišta nasred imaginarnog trga od stanovitog Ugrine - koji je postavljenom cijenom godinama de facto ucjenjivao cijeli grad - kupila tvrtka 'Best in parking'.

Da, ona ista koja gradi 'Small Mall' kod Općine.

Razumno je za očekivati da nisu investirali značajan novac kako bi altruistički otkočili projekt, nego da bi došli u poziciju u kojoj se bez njih ondje ništa neće moći graditi. I baš nas zanima razvoj događaja kada je riječ o tretmanu kojega uživaju u Banovini.

Dobro znamo da se nasilnici, serijski kršitelji propisa ili oni koji su tužakali Grad dosad nisu dobro provodili - dapače, bila bi im natovarena na vrat cijela serija inspekcija, prijava i kojekakvih postupaka, iz naftalina su se izvlačili desetljećima stari dokumenti kako bi im se napakostilo. Što je teoretski u redu.

Ako je isto prema svima.

NEDJELJA E-gradonačelnik

Valjda će se o tome izjasniti gradonačelnik Ivica Puljak - a možda čak i poduzeti nešto konkretno - sada kada je napokon sletio iz Amerike. 

Ima vremena, nekoliko tjedana prije nego što spakuje kufere i odleti za Australiju.

Naš 'e-gradonačelnik' na kerozinski pogon.

Vaša reakcija na temu